Cum renovezi astfel încât să ai o casă durabilă și sănătoasă?

joi / mai 19, 2022

Primăvara este anotimpul în care cei mai mulți încep să se gândească serios la o reîmprospătare a locuinței. Și este și ușor de înțeles de ce. Temperaturile sunt perfecte pentru a lucra la proiectul de renovare a casei, fiind nici prea rece, nici prea cald. În plus, este timp suficient până la perioada concediilor pentru a termina cea mai mare parte a lucrurilor pe care ți le-ai propus. 

Unii o numesc „curățenie de primăvară”, alții simt pur și simplu nevoia unei optimizări a locuinței. Orice ar fi, într-o lume în care piața construcțiilor se concentrează aproape exclusiv pe sustenabilitate și eficiență energetică, este bine să fii și tu la curent cu trendurile în renovarea casei. Nu de alta, dar la finalul procesului de renovare, ai vrea să obții un spațiu durabil, confortabil și sănătos pentru tine și cei dragi, nu-i așa?

În continuare îți vom vorbi despre ce înseamnă renovarea energetică, ce este renovarea ecologică și cum să renovezi astfel încât, la final, să ai o casă sustenabilă și sănătoasă!

Ce înseamnă renovarea energetică? 

Când vorbim de renovare energetică, ne gândim la eficientizarea consumului de energie din locuință. Practic, proiectul de renovare este concentrat pe a îmbunătăți performanța energetică a casei, prin economisirea energiei consumate, limitarea emisiilor de CO2 și izolația termică a clădirii. 

În procesul de renovare energetică se vor lua în calcul particularitățile de izolație termică ale ferestrelor și înlocuirea acestora, la nevoie, cu ferestre termoizolante din PVC și aluminiu performante, precum și ușile de intrare, pereții și acoperișul. Mai departe, se vor face intervenții asupra sistemului de încălzire și asupra ventilației, astfel încât, în final, locuința să dobândească un nivel superior de eficiență energetică. 

Ce înseamnă renovare ecologică?

Renovarea ecologică integrează îmbunătățirea performanței energetice a locuinței pentru combaterea încălzirii globale și vizează limitarea emisiilor de CO2, precum și reducerea consumului de energie. Pe lângă asta, renovarea ecologică merge mai departe, integrând și impactul pe care materialele, tehnicile și energia utilizată în timpul renovării îl au asupra mediului înconjurător și asupra rezultatului final obținut. 

Renovarea ecologică va urmări, de fapt, performanțe ridicate în aspecte precum:

  • Conservarea și protecția mediului înconjurător
  • Conservarea ecosistemelor
  • Conservarea resurselor utilizate în procesul de renovare, dar și după acesta (energie, apă, etc.)
  • Reducerea cantității de deșeuri 
  • Diminuarea poluării
  • Îmbunătățirea calității aerului
  • Un nivel înalt de calitate a materialelor, echipamentelor și soluțiilor utilizate în renovare
  • Creșterea nivelului de confort al locuitorilor
  • Protejarea sănătății locatarilor

Cum renovezi astfel încât să ai o casă durabilă și sănătoasă?

Dacă vrei ca în urma procesului de renovare să obții o casă proiectată să reziste, trebuie să alegi materialele potrivite. Dar, înainte de toate, trebuie să îți faci un plan, al căror pași i-am notat noi în continuare:

Pasul 1: Analizează 

În primul rând trebuie să știi clar unde ești acum și unde vrei să ajungi după renovarea casei. Știi ce clasă energetică are locuința ta? Știi care sunt elementele care influențează performanța energetică a casei tale? Știi ce vrei să schimbi din punct de vedere constructiv, estetic și funcțional în locuință? Știi care sunt cele mai potrivite materiale? Dar cei mai buni furnizori de produse și servicii?

Notează-ți totul pe hârtie și fă-ți un plan de costuri și timp pe care ești dispus să îl aloci pentru a avea o casă durabilă și sănătoasă. Cercetează cu atenție și treci la pasul următor!

Pasul 2: Lucrează cu cei mai buni

În funcție de complexitatea procesului de renovare pe care vrei să îl întreprinzi, este posibil să ai nevoie de specialiști care să construiască proiectul și să te ajute în tot procesul de renovare. Alege-i pe cei mai buni și spune-le că vrei să renovezi ecologic!

De asemenea, dacă realizezi că tâmplăria termoizolantă din casa ta trebuie înlocuită, și în cazul acesta este bine să alegi furnizori care au demonstrat în timp calitate, durabilitate și seriozitate. Poți arunca o privire peste gamele noastre de ferestre și uși de intrare

Alege să lucrezi cu cei mai buni și când vine vorba de procesul efectiv de renovare (mâna de lucru). Toate acestea vor face diferența în proiectul tău!

Pasul 3: Compară și bucură-te de rezultat

Dacă totul a decurs exact așa cum ți-ai propus și dacă ai urmat toate principiile unei renovări energetice și ecologice, cu siguranță ai reușit să crești valoarea totală a casei tale. Acum ai mai mult confort, sănătate și liniște, într-o casă proiectată să reziste!

Dacă ai nevoie de sfaturi și soluții legate de tâmplăria termoizolantă, te așteptăm cu drag în cea mai apropiată reprezentanță QFORT!