5 dezavantaje ale jaluzelelor interioare clasice | Ce să NU alegem?

marți / iunie 11, 2019

Când vine vorba de accesorizarea locuinței, sistemele de umbrire tind să ocupe un loc de bază. Și este și normal. Atât în anotimpul rece, cât și în anotimpul cald, ai nevoie de un aport ridicat de lumină naturală în casă, dar vrei să și protejezi interiorul de razele uneori toropitoare ale soarelui.

Și astfel ești pus în situația de a alege o variantă pentru umbrirea locuinței, care să se plieze perfect pe cele doua nevoi de mai sus și care în același timp să se încadreze în design-ul interior al locuinței și să se potrivească gusturilor proprii.

Și ai de unde alege: începând de la perdele și draperii care mai de care mai atractive ca preț și design și până la jaluzele interioare verticale, orizontale, din lemn, metal sau pânză, sau varianta mai modernă, jaluzele venețiene. Cum știi ce să alegi dintre toate aceste variante și mai ales de care dintre acestea să te ferești? La aceasta întrebare ne-am propus să vă răspundem în cele ce urmează.

 

5 dezavantaje ale jaluzelelor interioare clasice

Când spunem jaluzele interioare clasice, ne referim la tot ansamblul acestora: jaluzele orizontale, verticale, cu lamele din lemn, cu lamele din aluminiu, jaluzele romane, jaluzele verticale textile, etc. Toate acestea au în comun mai mult sau mai puțin toate elementele ce țin de funcționalitate, instalare, manevrare și întreținere, aspecte ce influențează în mod direct confortul tău personal. Iata 5 dezavantaje ale jaluzelelor interioare clasice:

  1. Proces complicat de întreținere și curățare

Un aspect la care trebuie să fii atent atunci când alegi jaluzele pentru locuința ta, este cel legat de confort. În categoria confortului personal intră și procesul de întreținere și curățare a jaluzelelor. Fie că alegi jaluzele interioare orizontale cu lamele din aluminiu, lemn sau material textil, va veni momentul în care vei fi nevoit să le cureți. Toate aceste materiale atrag și mențin o cantitate ridicată de praf și impurități, ceea ce înseamnă că va trebui să le cureți cel puțin o dată pe lună.

Dacă vorbim de jaluzele interioare cu lamele din aluminiu, trebuie să fii foarte atent în momentul spălării, întrucât există riscul să te rănești datorită materialului. Așa că cea mai bună variantă este să le desprinzi din suport și să le pui în cadă, unde poți să le speli cu dușul. Acest proces implica timp, iar repetarea lui poate duce la deteriorarea materialului, generând automat și costuri suplimentare. Asta se aplică și jaluzelelor din materiale textile. În ceea ce privește lemnul, pentru acesta ai nevoie de soluții speciale de curățat și întreținut, deci alte costuri.

  1. Rezistența redusă în timp

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în considerare atunci când alegi jaluzele pentru locuință, este rezistența acestora în timp. Cum îți dai seama de rezistența? În primul rând trebuie să fii atent la materialul din care acestea sunt produse. Dacă vorbim despre plastic, acesta nu doar că se poate topi și deforma în timp datorită razelor soarelui, dar în timpul acestui proces pot emite substanțe toxice pentru sănătatea ta și a celor dragi. În cazul jaluzelelor verticale din materiale textile, acestea au o rezistența destul de scăzută în timp, mai ales dacă sunt expuse la vânt puternic, fiind ușor de desprins din suport.

  1. Siguranța scăzută

În cazul în care ai copii mici sau intenționezi să ai pe viitor, este bine să te gandești din timp la siguranța acestora, chiar începând cu accesorizarea potrivită a locuinței tale. Din acest punct de vedere, jaluzele interioare clasice, indiferent de natura lor, pot fi periculoase pentru cei mici, care sunt intr-o continuă descoperire a lucrurilor din jurul lor și pot fi curioși să tragă de sistemul de manevrare. În acest caz, jaluzelele cu lamele din aluminiu sunt cu atât mai periculoase, cu cât există riscul de tăiere sau rănire.

  1. Încadrare dificilă în design-ul interior al locuinței

Atunci când alegi jaluzele interioare pentru casa ta, este de preferat ca acestea să se potrivească cu stilul arhitectural, cu design-ul și decorațiunile interioare, în așa fel încât să confere un plus de valoare locuinței. Având la dispoziție foarte multe variante de design, culori și materiale pentru jaluzelele interioare orizontale sau verticale, îți va fi greu să faci alegerea potrivită. De aceea, este important ca jaluzelele să fie printre primele accesorii pe care ți le achiziționezi, pentru ca mai apoi să poți decora în voie. Dar ce te faci atunci când casa ta este decorată deja?

  1. Raport cost versus eficiență scăzut

Bineînțeles că prețul este un important factor decizional, indiferent de produsul sau serviciul de care avem nevoie. În ultimii ani, bugetul alocat pentru sisteme de umbrire la nivel de locuință a crescut considerabil. Cu toate acestea, oferta de jaluzele este foarte variată, iar prețurile diferă de la un producător la altul.

Sfatul nostru este ca, înainte de a te uita la preț, să iei în considerare toate aspectele mai sus menționate. Jaluzelele, ca și tâmplăria termoizolantă, sunt investiții pe termen lung, de accea trebuie să fie durabile în timp și să îți ofere siguranță, protecție și confort, înainte de toate.

 

Jaluzele între foile de sticlă (venețiene) – Un concept modern recomandat de specialiști

Dacă vrei să scapi de toată bătaia de cap și să nu dai piept cu dezavantajele mai sus menționate ale jaluzelelor interioare clasice, o soluție modernă și tot mai apreciată de consumatori, constă în jaluzelele venețiene (încadrate între foile de sticlă termoizolantă ale ferestrei).

Dincolo de design-ul modern și elegant, jaluzelele venețiene sunt cele mai recomandate de către ingineri, proiectanți și arhitecți, având numeroase avantaje, printre care:

  • Sunt foarte rezistente în timp;
  • Fiind integrate între foile de sticlă termoizolantă ale ferestrei, lamelele nu au nevoie de întreținere;
  • Permit gestiunea optimă a luminii și căldurii în interiorul locuinței;
  • Oferă un nivel de protecție solară ridicat (comparabil cu cel al unui sistem de umbrire exterior);
  • Nu produc zgomot la acțiunea vântului;
  • Sunt foarte ușor de manevrat (pot avea acționare motorizată sau manuală, în funcție de preferințe);
  • Sunt sigure (nu există riscul de rănire sau accidentare);

 

Nu uita ca înainte să alegi sistemele de umbrire pentru casa ta, să cercetezi atent piața, să ceri recomandări, să soliciți mai multe oferte de preț și să fii atent la producătorul pe care îl selectezi. Astfel vei avea siguranța că ai făcut cea mai bună alegere pentru căminul tău.

Dacă dorești să afli mai multe detalii despre jaluzelele venețiene, te invităm să studiezi gama noastră de sisteme de umbrire, Discret by QFORT!