5 sfaturi de care să ții cont atunci cand alegi culoarea ușii tale de intrare

miercuri / martie 27, 2019

Care este primul lucru pe care îl remarcăm atunci când mergem pentru prima dată în vizită la cineva? În primă instanță, am fi tentați să spunem fațada casei, culoarea pereților, stilul arhitectural sau designul interior. În realitate însă, primul lucru pe care avem tendința să îl remarcăm la o locuință sau cladire nouă este ușa de intrare, ochiul uman fiind în mod natural atras de acest element.
 

Ușa de intrare – Importanța primei impresii

Ușa de intrare nu este doar o altă parte a tâmplăriei necesare pentru definitivarea unei construcții, nu este un simplu panou care face legătura între mediul exterior și cel interior, semnificația acesteia depășind cu mult simplitatea cu care mulți dintre noi tratăm procesul de alegere.

Pe lângă proprietățile de izolație fonică și termică, durabilitatea, rezistența în timp și nivelul de securitate conferit, ușa de intrare conferă o privire de ansamblu asupra locuinței și personalității tale. Ea poate fi calea de pătrundere într-o casă primitoare și călduroasă, o primă impresie excelentă pe care le-o faci vizitatorilor tăi sau primul loc care îți permite să experimentezi variante cromatice pline de inspirație, exersându-ți astfel creativitatea.
 

De ce este importantă culoarea ușii de intrare?

Importanța culorilor în viața noastră a fost îndelung cercetată și demonstrată de-a lungul anilor. Culorile pot avea un puternic impact emoțional, influențându-ne starea de spirit, capacitatea de concentrare, reacțiile și trăirile. Astfel, culoarea ușii noastre de intrare are, pe lângă un rol estetic foarte important la nivelul întregii locuințe, rolul de a transmite un prim sentiment vizitatorilor, oferind în același timp indicii asupra personalității locatarilor.

 

5 Sfaturi de care să ții cont atunci când alegi culoarea ușii tale de intrare

  1. Fii atent la stilul arhitectural al locuinței tale

În ceea ce privește alegerea culorii pentru ușa de intrare, specialiștii in design ne sfătuiesc să fim atenți în primul rând la stilul arhitectural al locuinței. Spre exemplu, în cazul locuințelor proiectate după stilul modern, este recomandată folosirea de culori îndrăznețe pentru ușa de intrare, iar pentru locuințele ce aparțin stilului arhitectural clasic, cele mai potrivite culori sunt cele inspirate din natură, discrete.

  1. Ai grijă să alegi o culoare care se încadrează în paleta cromatică a fațadei casei tale

Un alt element de care trebuie să ținem cont atunci când facem alegerea culorii pentru ușa noastră de intrare este paleta cromatică a fațadei locuinței. Mai exact, este important ca indiferent de preferințele noastre în materie de culori, să nu scăpam din vedere regulile generale pentru asocieri cromatice. Culoarea ușii de intrare trebuie să se îmbine și să se integreze perfect în cromatica fațadei, într-un tot unitar. Cu cât nuanțele se vor îmbina mai bine, cu atât casa ta va ieși în evidență în note discrepante, bucurând privirea vizitatorilor, instalând starea acestora de bine și ajutându-te să faci o primă impresie excelentă oaspeților tăi. Poți opta pentru diferite nuanțe ale aceleiași culori, pentru culori complementare sau pentru culori apropiate ca și nuanță.

  1. Folosește scheme de culori bazate pe roata culorilor

Roata culorilor (Color Wheel) este un instrument ce înfățișează relațiile dintre culori, organizate sub forma unui cerc, astfel încât este mult mai ușor de observat modul în care acestea se potrivesc. Roata culorilor este utilizată de tehnicieni, pictori și specialiștii în design, fiind foarte simplu de înțeles și la îndemâna oricui.

Astfel că, dacă vrei să ieși din tipar cu locuința ta, poți alege pentru ușa de intrare culori care să se îmbine perfect cu fațada locuinței, precum și cu celelalte elemente ale casei, cum ar fi ferestrele, fără să fii nevoit să optezi pentru uniformitatea clasică (o singură culoare).

  1. Fii creativ și original

Nu trebuie să îți fie teamă să combini. Chiar dacă nu ai un expert la dispoziție, care să te îndrume cu sfaturi legate de design, estetică și cromatica locuinței tale, prin alegerile pe care le faci în materie de culori, atât pentru ușa de intrare, cât și pentru ferestre, mobilier sau pereți interiori, poți să dai frâu liber creativității, îmbinând nuanțele tale preferate.

  1.  Alege o culoare care să se potrivească personalității tale

Culoarea ușii de intrare poate transmite multe despre personalitatea noastră.

Spre exemplu, o ușă de intrare roșie este o alegere îndrăzneață, făcută de obicei de persoane deschise, extrovertite, cărora le place atenția și își doresc să fie observate, admirate, să iasă în evidență. O astfel de ușă va genera interesul și curiozitatea vizitatorilor.

Ușa de intrare albă este un indiciu despre faptul că persoana ce locuiește în acea casă este organizată și foarte atentă la curățenie, fapt ce va determina și o atenție sporită din partea vizitatorilor în ceea ce privește ordinea.

Albastrul este o culoare care transmite încredere, calm, tinerețe și prietenie. O ușă de intrare albastră te duce cu gândul la seri petrecute alături de cei dragi, liniște și bunăstare. Oaspeții tăi vor avea sentimentul că sunt bineveniți.

 

Culoarea ușii de intrare vs culoarea profilelor ferestrelor

Mulți dintre noi avem tendința să includem ușile și ferestrele în aceeași categorie cromatică. Aceste două elemente, deosebit de importante atât luate separat, cât și împreună, trebuie să inspire la prima vedere unitate. Dar oare este obligatoriu ca acestea să fie de aceeași culoare? Raspunsul este NU.

După cum am văzut mai sus, este important să ținem cont în principal de paleta cromatică a fațadei locuinței și de stilul arhitectural. Asta nu înseamnă că vom alege aceeasi culoare atât pentru uși cât și pentru ferestre, ci că vom îmbina culorile în așa fel încât să ieșim din tipare, exprimându-ne liber.

Tu ce culoare alegi pentru ușa ta de intrare?