7 sfaturi pentru a elimina pierderile de căldură din locuință pe timp de iarnă

marți / februarie 2, 2021

Fie că ne place sau nu, iarna nu este un anotimp tocmai prietenos, nici în ceea ce privește temperaturile, nici în cazul cheltuielilor pe care le facem pentru a menține un nivel ridicat de confort în casa noastră.

Și ce caută toată lumea atunci când afară plouă sau ninge, vântul bate cu putere, iar temperaturile scad substanțial? Căldură, bineînțeles. Dacă trebuie să punem mai multe haine pe noi ca să ieșim afară, când suntem acasă vrem să avem un ambient cât mai plăcut, cât mai cald și cât mai armonios…și dacă se poate nici să nu plătim dublu pe facturi pentru a avea acest confort.

Dacă te-ai întrebat măcar o dată cum să faci să elimini pierderile de căldură din locuința ta și să plătești mai puțin pentru încălzire pe timp de iarnă, articolul acesta este pentru tine. În continuare vei afla de ce locuința ta pierde căldură, pe unde se pierde căldura și cum să faci să elimini acest efect neplăcut pe termen lung.

 

Ce anume cauzează pierderile de căldură?

Pierderile de căldură din locuința ta pot fi cauzate de o varietate de factori, care împreună sau separat duc la două modalități principale prin care are loc pierderea de căldură: conducție sau convecție.

Conducția este un fenomen prin care diferența mare de temperatură dintre interior și exterior cauzează deplasarea masei de aer mai cald spre zona rece. De aceea, pe timp de iarnă căldura din casă are tendința să iasă la exterior, iar pe timp de vară, aerul cald pătrunde în locuința ta, chiar dacă folosești aerul condiționat.

Convecția este fenomenul care descrie mișcarea curenților de aer în interiorul locuinței tale. Aceasta apare de cele mai multe ori atunci când ferestrele și ușile casei nu au o etanșeitate prea bună, existând crăpături pe sub ele, fapt ce determină pierderile de căldură și, în consecință, scăderea eficienței energetice și creșterea valorii facturilor.

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a elimina pierderile de căldură din casa ta, pe timp de iarnă, este să identifici care este cauza. Conducție sau convecție? Ce element constructiv din casa ta pierde căldură sau necesită îmbunătățiri?

 

Pe unde se pierde căldură din locuință iarna?

Locuința ta poate pierde căldură prin patru zone principale, care diferă în funcție de tipul locuinței (casă sau apartament) si elementele constructive ale acesteia:

 • Cea mai mare cantitate de căldură (aproximativ 35%) se poate pierde prin intermediul pereților locuinței tale.
 • În jur de 25% din căldura din încăpere poate fi pierdută prin intermediul ușilor și ferestrelor locuinței.
 • Podeaua și subsolul (în cazul în care stai la casă), pot determina pierderi de căldură de peste 15%.
 • Podul și acoperișul sunt de asemenea zone care pot determina pierderi de căldură ce ajung uneori și la 25%.

 

7 sfaturi pentru a păstra căldura în locuință pe timp de iarnă

Acum că știi de ce se pierde căldură din locuință pe timp de iarnă și care sunt zonele cele mai sensibile ale casei unde se poate întâmpla acest fenomen, nu îți rămâne decât să verifici cu atenție fiecare componentă dintre cele de mai sus și să urmezi sfaturile de mai jos care te vor ajuta să păstrezi căldura în locuință pe timp de iarnă.

 1. Verifică ferestrele și ușile casei tale și înlocuiește-le dacă este cazul

De obicei, mai ales dacă stai la bloc, ferestrele și ușile sunt cele care determină cele mai mari pierderi de căldură pe timp de iarnă, iar acest lucru este cauzat de proprietățile de izolație termică ale acestora.

Ca să îți dai seama dacă aceasta este problema și în casa ta, poți verifica simplu, observând dacă există sau nu curenți de aer care intră pe sub uși sau pe lângă ferestre.

Bineînțeles, poți să îți izolezi ferestrele și ușile, folosind benzi autoadezive din burete, pernuțe care blochează curentul, folii de geam pentru izolare termică, acoperirea găurii de cheie de la ușă și alte metode casnice, care îți vor da poate un confort, însă pe o perioadă limitată de timp.

În plus, vei pierde timp și bani căutând tot felul de soluții, când cea mai bună variantă este de fapt să înlocuiești ferestrele și ușile din casă și nu cu „termopanele” pe care le găsești la orice colț, ci cu ferestre din PVC sau aluminiu cu sticlă termoizolantă și cu uși de intrare din PVC sau aluminiu cu proprietăți excelente de izolație termică.

De ce este cea mai bună variantă? Pentru că astfel vei fi sigur ca nu mai ai probleme cu pierderile de căldură pentru o perioadă îndelungată de timp, vei economisi timp, bani și energie și vei crește eficiența energetică a locuinței tale. Trebuie doar să alegi ferestre și uși proiectate să reziste!

 1. Izolează pereții

Așa cum spuneam mai sus, dacă pereții nu au fost izolați bine, riști să pierzi o cantitate considerabilă de căldură și astfel că crești cheltuielile cu încălzirea pe timp de iarnă.

Fie că locuiești la casă sau la bloc, izolarea locuinței atât la interior, cât și la exterior este un „must”, fiind o investiție extrem de bună care te va ajuta să economisești bani și să te simți confortabil în casa ta o perioadă lungă de timp!

 1. Lasă lumina soarelui să intre în casă, mai ales iarna

Lumina soarelui este extrem de importantă, atât pentru crearea unui ambient cât mai confortabil în locuință, cât și pentru sănătatea noastră fizică și emoțională, mai ales pe timp de iarnă când soarele apare mai rar și cu mai puțină intensitate.

Chiar dacă soarele nu este atât de puternic pe timp de iarnă, el are totuși puterea să încălzească geamurile, deci este indicat să nu lași ferestrele acoperite cu draperii groase pe timpul zilei.

Astfel, alegerea unor ferestre cu profil din aluminiu și pachet de sticlă termoizolantă de calitate va îmbunătăți simțitor confortul total al locuinței tale, asigurându-ți, printre altele, și o protecție fonică excelentă.

 1. Acoperă podelele cu covoare

Podelele reprezintă o altă zonă care generează pierderi de căldură importante pe timp de iarnă, de aceea este bine să le acoperi.

O variantă care te-ar ajuta și mai mult constă în optarea pentru un sistem de încălzire în pardoseală. Aceasta este o investiție sustenabilă, care cu siguranță se va amortiza în timp.

 1. Eliberează caloriferele

Știm că poate fi plăcut să ai canapeaua chiar lângă calorifer și să te bucuri de căldura acestuia, în timp ce te relaxezi la televiozor sau un film bun. Cu toate acestea caloriferul nu ar trebui blocat de draperii groase, canapele sau orice alte surse care împiedică pătrunderea căldurii în locuință.

 1. Aerisește o singură dată pe zi

Vară sau iarnă, aerisirea casei este foarte importantă. Fă-ți un obicei din a aerisi încăperile lăsând ferestrele sau ușile perfect deschise, în fiecare dimineață pentru aproximativ 10-15 minute. Astfel, casa se va aerisi, dar în același timp nu vei pierde prea multă căldură.

Nu uita să oprești centrala termică atunci când aerisești!

 1. Folosește înțelept centrala termică

Dacă dispui de centrală termică trebuie să ai grijă cum folosești funcționalitățile acesteia, pentru a elimina pierderile de căldură și pentru a eficientiza consumul, deci și costurile, pe timp de iarnă.

Folosește-te de cronometrele centralei termice pentru a seta momentele optime în care aceasta să pornească, stabilește corect temperatura dorită în încăpere și instalează-ți un termostat ambiental care îți va permite să controlezi în orice moment și din orice loc temperatura din locuința ta. Astfel vei evita consumul nedorit de energie și pierderile de căldură semnificative.

QFORT este brandul numărul 1 în România în ceea ce privește izolația termică a ferestrelor, prin urmare, dacă ai nevoie de ajutor, te poți baza pe noi oricând.

Nu uita că orice investiție pe care o faci acum în creșterea eficienței energetice a locuinței tale îți va aduce beneficii numeroase pe viitor, deci ai grijă să faci alegeri proiectate să reziste o viață!