Ce înseamnă să ai o casă sustenabilă și de ce este atât de important acest subiect în zilele noastre?

luni / ianuarie 17, 2022

Sustenabilitatea este unul dintre cele mai mari trenduri internaționale la momentul actual. Astăzi, când ne construim sau ne cumpărăm o locuință nouă, avem grijă să respectăm principiile de sustenabilitate. Dar ce înseamnă cu adevărat să ai o casă sustenabilă?

Ce înseamnă o casă sustenabilă?

Pe scurt, o casă sustenabilă este proiectată să reziste. Dincolo de rezistență, o casă sustenabilă este eficientă energetic, protejează mediul înconjurător și contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare, prin utilizarea responsabilă și eficientă a resurselor.

În continuare, vom discuta despre câteva dintre cele mai des utilizate idei când vine vorba de descrierea caselor sustenabile, pentru a identifica care dintre acestea sunt preocupări reale și care sunt mituri fără bază reală.

  1. O casă sustenabilă este mai scumpă

FALS. Chiar dacă este posibil ca investițiile pe care le faci la început în construcția casei sustenabile să fie mai ridicate, întrucât este nevoie să folosești materiale de calitate superioară, o astfel de casă te va ajuta pe termen lung să eviți costurile cu diverse reparații, înlocuiri de tâmplărie, elemente de construcție sau costurile cu facturile mari la utilități. Acest caz este similar cu cel legat de alegerea tâmplărieri din locuința ta. Atunci când îți iei „termopane” de la colț de stradă, nu te poți aștepta ca acestea să reziste și să fie la fel de eficiente precum tâmplăria din PVC sau aluminiu cu geam termoizolant din gama Stars by QFORT.

  1. O casă sustenabilă este mai mică decât cele normale

PARȚIAL ADEVĂRAT. Este real faptul că sustenabilitatea susține construcția de case mai mici ca și suprafață, pentru economisirea de materiale, resurse și energie. Asta nu se aplică însă de fiecare dată. Putem construi o casă sustenabilă, echipată corespunzător pentru a respecta principiile durabilității, dar care să satisfacă nevoile de spațiu și confort necesare familiei noastre, fără a face sacrificii în acest sens.

  1. O casă sustenabilă are la bază doar materiale naturale

FALS. Atunci când vorbim de „materiale naturale” avem tendința să ne gândim că acestea sunt durabile și sunt bune pentru sănătatea noastră. Totuși, acest lucru nu se aplică întotdeauna. Plumbul, spre exemplu, este un material natural, dar asta nu înseamnă că este sănătos pentru noi și pentru mediu.

O casă sustenabilă se bazează mai degrabă pe materiale regenerabile sau reciclate, fiind excluse materialele care necesită prea multă energie pentru a fi transformate sau care au caracter poluant.

  1. Atunci când trăiești într-o casă sustenabilă trebuie să limitezi consumul de energie, chiar dacă asta înseamnă că îți e frig sau cald

TOTAL FALS. O casă sustenabilă este concepută pe baza principiului de eficiență energetică, ce garantează confortul termic total, astfel încât nu ne este nici cald, nici frig. Prin soluțiile arhitecturale și prin tâmplăria utilizată în echiparea casei, se poate atinge un nivel superior de performanță energetică. Astfel, consumul de energie scade, la fel și facturile utilităților, iar tu te bucuri de confort termic deplin, în orice anotimp.

QFORT este recunoscut ca fiind brandul cu cea mai bună izolație termică din România, asigurând astfel cea mai mare performanță energetică a locuințelor. Atât ferestrele termoizolante din gama Stars by QFORT, cât și ușile de intrare Baby Im Home by QFORT sau ușile culisante din gamele Paysage și Panorama by QFORT au proprietăți de izolație termică superioară, conferind, în final, sustenabilitate oricărei construcții.

  1. O casă sustenabilă este ecologică

ADEVĂRAT. O casă sustenabilă este proiectată astfel încât să protejeze mediul înconjurător, să limiteze utilizarea resurselor neregenerabile, să diminueze poluarea și emisiile de carbon în atmosferă și să reziste cât mai mult timp, fără a fi necesare reparații dese sau consumuri ineficiente de energie, timp sau bani.

În final, îți propunem să te gândești cât de sustenabilă este de fapt casa ta și cum poți îmbunătăți acest aspect în viitorul apropiat. Dacă ai nevoie de ajutor, te invităm în orice reprezentanță QFORT, unde consultanții noștri sunt gata să iți ofere informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere pentru tine și casa ta!