De ce încă ai probleme cu condensul, deși ți-ai pus termopane noi?

miercuri / ianuarie 3, 2024

Dacă ar fi să facem un top al problemelor care apar în perioada iernii pentru majoritatea locuințelor, condensul ar fi cu siguranță pe primele locuri. Riscurile pentru sănătate implicate de condens, alături de disconfortul permanent creat, face ca acest subiect să fie din ce în ce mai discutat astăzi.

Problema crește în intensitate atunci când ai făcut schimbări majore în locuință (cum ar fi să schimbi complet ferestrele și să le înlocuiești cu „termopane” noi) și totuși vezi că apare, în continuare, condensul. Când instalezi ferestrele termoizolante noi, faci o investiție pe termen lung și te aștepți ca această investiție să se materializeze în mai mult confort și în eliminarea problemelor ce țin de condens. De ce totuși încă ai probleme cu condensul, deși ți-ai pus „termopane” noi? Doar ferestrele sunt „de vină” pentru condens? Ce poți să faci chiar acum pentru a scăpa de această grijă? Răspundem la toate aceste întrebări, în cele ce urmează!

Ce este condensul și de ce apare?

Condensul sau aburirea geamurilor, este cauzat, în general, de umiditatea excesivă din locuință, care intră în contact cu suprafața mult mai rece a geamului în timpul sezonului rece. El apare din cauza diferenței de temperatură dintre vaporii calzi de aer și suprafața rece a geamului de sticlă și poate provoca lipsă de vizibilitate în exterior, gheață pe geamuri, scurgeri de apă ce pot distruge profilul ferestrei sau pereții, precum și apariția mucegaiului sau igrasiei, cu efecte extrem de nocive asupra sănătății.

Riscul pentru apariția condensului crește:

  • Dacă ferestrele sunt deteriorate, de slabă calitate sau au proprietăți scăzute de izolație termică.
  • Dacă există umiditate ridicată, atât în exterior, cât și în interiorul locuinței.
  • Dacă încăperile nu sunt aerisite corespunzător.
  • Dacă sunt folosite perdele groase, care împiedică încălzirea suprafeței geamurilor de către curenții de aer cald din locuință.
  • Dacă pereții sunt acoperiți cu folie sau tapet, care pot crește umiditatea din locuință.
  • Când există plante în apartament.
  • Când există încăperi neîncălzite în locuință.

Termopanele noi și condensul

Așa cum am văzut mai sus, ferestrele sunt extrem de importante în riscul de apariție al condensului. Pentru a evita astfel de probleme, ferestrele termoizolante trebuie să fie de calitate superioară, să fie instalate corect și reglate corespunzător și să aibă proprietăți termice ridicate.

Când îți cumperi „termopane” noi te aștepți ca acestea să vină însoțite de beneficiile și caracteristicile de mai sus. Și, totuși, de ce încă ai probleme cu condensul?

Despre „termopane” am mai vorbit noi în nenumărate rânduri, făcând distincția de calitate între acestea și tâmplăria termoizolantă din PVC și Aluminiu de calitate superioară demonstrată.

În timp ce termopane îți poți achiziționa de peste tot, la prețuri care mai de care mai avantajoase, ferestrele din PVC și Aluminiu cu geam termoizolant se găsesc în mai puține locuri și sunt investiții pe termen lung în confortul și siguranța casei tale.

Când alegi să montezi termopane, fie ele și noi, îți asumi faptul că există riscuri precum deteriorarea prematură a acestora, apariția condensului, scăderea eficienței energetice a locuinței și creșterea valorii facturilor pentru încălzirea și răcirea locuinței.

Pe scurt, dacă ți-ai pus termopane noi și totuși ai probleme cu condensul:

  • E posibil ca acele termopane să fie de slabă calitate .
  • E posibil ca termopanele să nu fi fost montate corespunzător.
  • E posibil ca termopanele montate să nu aibă proprietăți termice ridicate sau măcar corespunzătoare pentru spațiul în care au fost montate.

Unul dintre motivele pentru care toți proprietarii vor „termopane” este izolația termică a locuinței. Profilul, geamul termoizolant, proprietățile de etanșeitate, feroneria, toate acestea ar trebui să se combine într-un sistem perfect, menit să elimine pierderile de căldură pe timp de iarnă și să mențină o temperatură confortabilă în interior în anotimpul cald, limitând astfel consumul de energie pentru încălzire și răcire, în orice anotimp.

Când unul sau mai multe dintre aceste elemente nu sunt în concordanță cu standardele de calitate, termopanele se dovedesc ineficiente, iar printre probleme apărute se numără și condensul.

Ce să fac dacă am probleme cu condensul, deși mi-am pus termopane noi?

Dacă ai probleme cu condensul, deși ai instalat de curând termopane noi, primul pas este să verifici calitatea produselor, precum și a montajului acestora.

Informează-te cu privire la performanțele termice ale ferestrelor pe care le-ai achiziționat luând legătura direct cu producătorul acestora și cheamă un specialist care să verifice dacă acestea au fost montate corect și reglate corespunzător.

După aceste verificări vei putea fie corecta probleme identificate, fie lua o decizie care să te ajute pe termen lung.

Următorul pas, în cazul în care se dovedește că termopanele noi pe care le-ai instalat nu sunt conforme cu standardele de calitate necesare pentru a elimina riscul condensului, este să faci o schimbare.

Caută ferestre din PVC sau Aluminiu cu geam termoizolant care au beneficii demonstrate, de la producători de încredere. QFORT te încurajăm să explorezi gama Stars by QFORT de ferestre termoizolante proiectate să reziste.

Deși au un impact ridicat asupra riscului de condens, ferestrele nu sunt singurele care pot determina apariția acestui fenomen supărător. Iată ce mai poți face în continuare pentru diminuarea condensului:

  • Asigură-te că aerisești foarte bine fiecare încăpere în parte, în fiecare zi. Ferestrele QFORT vin cu sistemul de microventilație, care îți oferă posibilitatea să le deschizi foarte puțin, atât cât este necesar pentru a ventila corespunzător încăperile iarna, fără să lași frigul să pătrundă prea mult în interior.
  • Renunță la perdelele groase din fața ferestrelor. Le poți înlocui cu sisteme de umbrire moderne și de calitate, cum sunt jaluzelele venețiene instalate între foile de sticlă ale ferestrei termoizolante sau rulouri exterioare aplicate sau suprapuse (în funcție de stadiul proiectului tău).
  • Limitează numărul de plante din încăperile unde observi apariția condensului.
  • Folosește un dezumidificator în încăperile unde se face mai multă umiditate de obicei, cum ar fi în băi, în bucătării sau camerele în care usuci rufele (dacă există).

Într-o lume în care producția de ferestrele termoizolante a atins noi culmi de inovație, dezvoltare și evoluție, problemele generate de termopane pot fi semnificativ limitate, dacă alegi înțelept soluțiile pentru casa ta. Ai mereu în vedere producătorul și faptul că alegerea ferestrelor reprezintă o investiție pe termen lung în confortul și sănătatea casei tale.

Noi te așteptăm cu drag și căldură, în orice reprezentanță QFORT, gata să îți aducem în față doar soluții proiectate să reziste pentru casa ta!