Ai nevoie de ajutor?

Ce este coeficientul de transfer termic al ferestrelor?

Coeficientul de transfer termic este notat adesea cu U și măsoară cât de bine împiedică transferul de căldură sau cât de bine conduce căldura un anumit element al construcției, cum ar fi perete, ușă sau, în cazul nostru, o fereastră.

E posibil să vezi acest coeficient de transfer termic U exprimat în W/(m²K), pentru că el ne arată cantitatea de căldură care trece printr-un metru pătrat de material pentru fiecare grad de diferență de temperatură între interior și exterior.

În cazul ferestrelor este posibil să vezi pe fișele și informațiile tehnice ale produselor două valori ale lui U, la fel de importante:

  • Ug care este coeficientul de transfer termic calculat la nivelul sticlei care intră în componența ferestrei.
  • Uw care este valoarea coeficientului de transfer termic calculat pentru întreaga fereastră.

De ce a fost nevoie de o astfel de diferențiere?

Așa cum știi, sticla ocupă cea mai mare suprafața din fereastră. Acest fapt face sticla să fie deosebit de importantă în ceea ce privește proprietățile de izolație termică ale ferestrei. Tot asta face ca o fereastră cu pachet de sticlă dublu (adică două foi de sticlă termoizolantă) să fie mai puțin eficientă termic decât o fereastră ce are în componență un pachet tripan de sticlă termoizolantă (adică 3 foi de sticlă). De asemenea, tipul de sticlă termoizolantă și calitatea acesteia vor determina cu certitudine proprietățile de izolație termică ale ferestrei.

Spre exemplu, ferestre QFORT sunt echipate în standard cu geam termoizolant LowE Clear, cu distanțieri calzi și două sau trei foi de sticlă, în funcție de produs. Totuși, atunci când comanzi ferestrele pentru casa sau proiectul tău, tu poți alege din numeroase tipuri de sticlă termoizolantă, fiecare cu proprietățile și funcțiile ei specifice.

Alături de sticla termoizolantă, întregul sistem de componente al ferestrei face ca aceasta să se aproprie sau să se îndepărteze de standardele de izolație termică dorite de proprietari. Aici intră profilul ferestrei (dacă este din PVC, aluminiu sau lemn), elementele de feronerie, garniturile de etanșare și bariera termică și multe altele. De aceea avem nevoie să știm și coeficientul de transfer termic pentru întreaga fereastră (Uw).

Cum interpretezi coeficientul de transfer termic al ferestrei?

Cel mai simplu mod de a interpreta coeficientul de transfer termic este următorul:

! Cu cât coeficientul U (atât Ug, cât și Uw) este mai mic, cu atât pierderile termice sunt mai reduse și izolația termică a elementului de construcție (spre exemplu, al ferestrei) este mai bună.

Atunci când alegi furnizorul pentru ferestrele termoizolante din casa sau proiectul tău, cere mai multe oferte de la mai mulți producători. Ca să îți dai seama cât de eficiente termic sunt ferestrele, compară coeficientul de transfer termic U, alegându-l pe cel mai mic, ca fiind cel mai bun.

Spre exemplu, un geam simplu (așa cum aveam noi sau poate bunicii noștri pe vremuri, cu o singură foaie de sticlă), va avea un Ug = 5,8 W/m2k.

Un geam dublu tradițional (adică o sticlă care nu intră în categoria sticlei termoizolante și pe care e foarte probabil să o regăsești în „termopanele” de duzină), va avea un Ug = 2,9 W/m2k.

Valoarea lui U scade, deci o fereastră cu geam dublu tradițional este mai eficientă termic decât una cu geam simplu. Totuși, valoarea lui U este încă mult prea mare pentru a indica o performanță energetică ridicată a ferestrei. De unde știm că este mult prea mare? Pentru că avem termen de comparație!

Pe de altă parte, o fereastră din PVC sau aluminiu cu geam termoizolant dublu, va avea un Ug = 1,1 W/m²K /, iar una cu geam termoizolant triplu un Ug = 0,6 W/m²K /, ceea ce face ca economia de energie în anotimpul rece să fie de peste 70% în locuință.

Diferențe de izolație termică între PVC, aluminiu și lemn

Când vorbim de PVC, aluminiu sau lemn, ne referim la profilul (sau rama) ferestrei.

Cât de mult contează, totuși, profilul ferestrei când vorbim de izolația termică a acesteia?

Ei bine, contează. Așa cum am spus mai sus, pe lângă sticla termoizolantă deosebit de importantă în calcularea coeficientului de transfer termic, profilul și celelalte componente ale ferestrei sunt, de asemenea, importante. În continuare, dăm câteva exemple de coeficienți termici, pentru ferestre cu profile PVC, aluminiu și lemn.

Ferestre din PVC

  • O fereastră din PVC 7Stars by QFORT cu sticlă dublă va avea un Uw = 1,16 W/m²K (coeficientul de transfer termic pentru întreaga fereastră) și un Ug = 1,1 W/m²K (coeficientul pentru sticla).
  • O fereastră din PVC cu profil 5Stars by QFORT cu sticlă dublă va avea Uw = 1,26 W/m²K și Ug = 1,1 W/m²K.

Care fereastră va izola mai bine? Dacă ai citit cu un minim de atenție până aici, probabil știi răspunsul.

Ferestre din aluminiu

  • O fereastră cu profil din aluminiu 7Stars View by QFORT cu sticlă dublă va avea un Uw = 1,30 W/m²K și un Ug = 1,1 W/m²K
  • O fereastră cu profil de aluminiu 7Stars Reversible by QFORT cu aceeași sticlă dublă, va avea Uw = 1,44 W/m²K și Ug = 1,1 W/m²K

Care fereastră dintre cele două izolează mai bine?

Ferestre din lemn

Pentru că nu producem ferestre cu profil din lemn, nu am putea să îți dăm exemple concrete pentru această categorie, așa cum am făcut mai sus. Putem însă să-ți oferim estimări tipice din industrie.

Astfel, coeficientul de transfer termic pentru o fereastră cu profil din lemn și sticlă dublă termoizolantă ar putea varia între 1,3 W/m²K și 1,8 W/m²K.

În final, deși știm că datele tehnice nu sunt cele mai plăcute sau ușor de reținut, vrem să te asigurăm că ele pot fi cele mai importante pentru confortul și siguranța ta și a celor dragi ție. Dacă ar fi să reții doar trei lucruri din tot ce ai citit până acum, acelea ne-ar plăcea să fie următoarele:

  1. Când vrei să cumperi ferestre de calitate, informează-te, cercetează piața și cere mai multe oferte de preț de la mai mulți furnizori.
  2. Pentru izolația termică a ferestrei sticla este importantă, dar importante sunt și celelalte elemente ale ferestrei precum profilul, garniturile sau feroneria.
  3. Cu cât coeficientul de transfer termic este mai mic, cu atât izolația termică a ferestrei este mai mare.

În cazul în care mai ai nevoie de îndrumări sau explicații suplimentare, reprezentanțele QFORT sunt răspândite peste tot prin țară, iar consultanții noștri sunt gata să te ajute să faci alegeri proiectate să reziste!