Top 5 tendințe în design interior și amenajarea locuinței în 2024

vineri / ianuarie 12, 2024

Proiectele mari sunt planificate din timp, iar plus valoarea vine, în mare parte, din elementele de design interior și amenajare. Dacă anul 2024 este pentru tine unul cu obiective mărețe, în care ți-ai propus să îți cumperi o locuință pe care să o finisezi și amenajezi de la zero sau să renovezi casa în care locuiești, trebuie să fii la curent cu tendințele de top în design interior și amenajare, care vor domina piața în perioada următoare.

Și, pentru că aici, la QFORT, ne place să ținem pasul cu tendințele și să inovăm constant, aducându-ți întotdeauna plus valoare, ți-am pregătit o listă cu cele mai importante trenduri de design și amenajare care vor domina anul 2024.

Ce aduce anul nou în materie de design interior și amenajare?

Anul 2024 vine atât cu menținerea și accentuarea unor trenduri care deja și-au făcut simțită prezența de ceva timp, cât și cu elemente noi, menite să crească exponențial valoarea și nivelul de confort în fiecare spațiu, de la locuințe, la spații de birouri și comerciale. Iată care sunt top 5 tendințe în design interior și amenajarea casei în 2024:

 1. Sustenabilitate, grijă față de mediu și eficiență energetică

De ceva timp deja, interesul pentru sustenabilitate a început să își facă simțită prezența în tot ce înseamnă construcții, fiind determinat atât de modificările din legislație cu privire la clădirile nZEB (cu un consum de energie aproape zero), cât și de dorința de eficientizare a consumului de resurse și, implicit, a costurilor de întreținere, pe termen lung. În 2024, sustenabilitatea, grija față de mediu și eficientizarea energetică devin pilonii principali în designul interior.

Această tendință se materializează prin elemente precum:

 • Utilizarea de materiale reciclabile, biodegradabile sau prietenoase cu mediul, atât în procesele de construcție, cât și în design și amenajare.
 • Optarea pentru materiale inspirate de natură în amenajare, cum este lemnul, piatra sau materialele naturale.
 • Integrarea materialelor organice și a plantelor în designul interior, cu beneficii atât în ceea ce privește nota de căldură și lux conferită spațiilor, cât și când vorbim de sănătatea noastră și a mediului.
 • Eficientizarea consumului de energie pentru încălzirea și răcirea locuințelor, prin implementarea de sisteme alternative cu eficiență ridicată, sisteme de energie din surse regenerabile și, nu în ultimul rând, tâmplărie termoizolantă din PVC și Aluminiu de calitate superioară, cu proprietăți cât mai ridicate de izolație termică.
 • Căutarea de materiale și soluții proiectate să reziste, cât mai durabile în timp.
 1. Conexiune cu natura, la un nou nivel

Ne place să fim aproape de natură, chiar și atunci când suntem acasă, în mediul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. În 2024, designul interior va fi marcat de o apropriere mult mai mare față de natură, prin:

 • Integrarea de elemente din natură în amenajare, cum ar fi lemnul, piatra naturală, plantele de interior.
 • Crearea de conexiuni între interior și exterior, prin intermediul pereților de sticlă și sistemelor culisante din PVC și Aluminiu, ce permit deschideri de mari dimensiuni.
 • Optarea pentru culori inspirate din natură. Nuanțele de verde, de la cele naturale și calmante, la verde smarald puternic, aduc un plus de liniște și prospețime în spațiile interioare. Tonurile de albastru, de la cele mai calde, la cele mai intense, sunt de asemenea, preferate în designul interior în perioada următoare.
 • Lumină naturală cât mai multă, prin ferestre cu suprafețe vitrate mari și uși culisante deosebite.

În anul 2024 ne conectăm cu natura, la un alt nivel, atunci când construim, renovăm și amenajăm, iar „vedetele” sunt produsele de echipare a casei care ne permit să facem asta într-un mod cât mai eficient. Printre ele se numără și sistemele culisante pe care le regăsești în gamele Paysage și Panorama by QFORT și pe care te încurajăm să le iei în considerare pentru viitorul tău proiect.

 1. Multifuncționalitatea spațiilor

În 2024 nu lăsăm niciun colț al locuinței neutilizat. Interesul pentru crearea de spații multifuncționale, care pot fi utilizate în mai multe maniere, este una dintre tendințele noului an, atunci când vorbim de design interior și amenajare.

Elementele care fac posibilă materializarea acestei tendințe sunt:

 • Elementele de mobilier modular, extensibil și multifuncțional, care acordă flexibilitate spațiilor.
 • Separatoarele de spații ușor de mutat sunt la mare căutare. În această categorie intră și ușile culisante care pot forma adevărați pereți de sticlă între bucătărie și living, spre exemplu. Tot cu ajutorul ușilor culisante poți crea un spațiu de birou pentru munca acasă, separat de agitația din restul locuinței, datorită proprietăților superioare de izolație fonică ale acestora.
 1. O paletă cromatică dominată de culori și texturi cât mai diverse

În 2024, culorile pământului, nuanțele calde și cele inspirate din natură, sunt preferatele specialiștilor în design interior.

Nuanțele de gri și pereții albi sunt lăsate în urmă, făcând loc unei diversități coloristice și de textură care va domina proiectele noului an.

Nuanțele de lemn pentru ferestrele termoizolante și pentru ușile de intrare, precum și vopsirea profilelor ferestrelor în două nuanțe diferite, una care să se potrivească perfect cu fațada casei și una care să se integreze în stilul de amenajare dorit, sunt la mare căutare pentru perioada următoare.

 1. Interes pentru automatizare și inovație

Proiectele anului 2024 sunt definite de un lux minimalist, care poate fi identificat atât în ceea ce privește elementele decorative, culorile și mobilierul, cât și când vorbim de eficientizarea spațiilor interioare prin integrarea de sisteme de automatizare și sisteme inovatoare în materie de tâmplărie, umbrirea locuinței, securitate și protecție.

Să se deschidă ușa de la intrare prin intermediul unui cod de acces, să pot trage jaluzelele și rulourile doar apăsând pe un buton, să pot controla prin intermediul unei aplicații mobile luminozitatea din locuință – sunt doar câteva dintre dorințele proprietarilor care au planificate proiecte de design interior și amenajare în 2024.

Neconvenționalul este (din nou) la modă în 2024

În 2024 creativitatea este cuvântul cheie în materie de design interior. Specialiștii ne încurajează să fim inventivi și liberi, să alegem combinații de culori, texturi și obiecte decorative cât mai diverse și să personalizăm cât mai mult spațiile în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

Așa că, dacă vrei să ai un perete de sticlă care să treacă prin mijlocul livingului, să combini culorile profilelor atunci când îți alegi tâmplăria termoizolantă sau să ai o ușă de intrare într-o culoare ieșită din comun, 2024 este anul perfect pentru asta!

Te invităm să dai frâu liber imaginației, în timp ce te lași purtat într-o călătorie plină de beneficii prin gama noastră complexă de produse, menită să te țină în tendințe și în anul ce urmează. Iar, dacă ai nevoie de ajutor și îndrumare, ne găsești în cea mai apropiată reprezentanță QFORT, cu soluții întotdeauna proiectate să reziste.