Ce tip de sticlă să alegem atunci când achiziționăm ferestre PVC?

luni / octombrie 15, 2018

Fereastra este puntea care face legătura între casa noastră și mediul exterior, de aceea trebuie să fim foarte atenți la alegerile pe care le facem. Atunci când căutăm ferestrele ideale pentru casa noastră, suntem atenți în principal la calitatea acestora, la componentele și materialele din care sunt fabricate, la reputația producătorului și nu în ultimul rând la preț.

Un alt element care trebuie luat în considerare în procesul de luare a deciziei de achiziționare a unei ferestre este sticla termoizolantă utilizată în fabricarea acesteia. De ce? Pentru că sticla este principalul element care conferă proprietăți ridicate de izolare termică, fonică, dar și confort crescut pentru locuință. Aceasta constituie până la 70% din suprafața unei ferestre, prin urmare se merită să îi acordăm o atenție sporită atunci când suntem în căutarea ferestrelor perfecte pentru casa noastră.

Sticla utilizată pentru producerea ferestrelor din PVC

Geamul termoizolant utilizat în fabricarea tâmplăriei PVC constă în pachete cu 2 sau 3 foi de sticlă. Spațiul dintre foile de sticlă este umplut cu gaz inert (Argon), pentru a preveni formarea condensului în zona inferioară a ferestrei, iar între foile de sticlă este folosită o baghetă distanțier continuă, umplută cu silicagel, care are rolul de a absorbi umiditatea.

 

Ce tip de sticlă să alegeți în funcție de nevoile dumneavoastră?

Sticla termoizolantă utilizată în fabricarea ferestrelor PVC poate fi de mai multe tipuri, fiecare dintre acestea având proprietăți specifice și generând beneficii diverse.

  1. Sticla Low-E – Protecție superioară împotriva razelor UV

Sticla Low-E are în componență, spre deosebire de restul tipurilor de sticlă, un strat de oxizi  metalici care ajută la reflectarea căldurii. Deoarece stratul metalic se poate zgâria, acesta va fi aplicat întotdeauna la interior, într-un  mediu sigilat, într-un pachet de sticlă format din cel puțin două foi de sticlă.

Acest tip de sticlă este caracterizat de o emisivitate super redusă și este recomandat în situațiile în care diferențele de temperatură între mediul din exterior și cel din casa dumneavoastră sunt mari, ajutând la diminuarea pierderilor de căldură prin ferestre în timpul sezonului rece sau la reducerea supraîncălziriilocuinței pe timpul verii.

De asemenea, întrucât reduce pătrunderea razelor UV în locuință, acest tip de sticlă este recomandat și în cazul locuințelor cu elemente de mobilier ce se pot decolora/păta din cauza razelor UV.

  1. Sticla Control Solar – Eficiență energetică optimă, indiferent de anotimp

Sticla Control Solar îmbină avantajele unei sticle SuperLowE cu cele ale unei sticle reflexive: vara oferă o protecţie solară ridicată reducând efectul de seră în interiorul locuinţei, în timp ce iarna işi păstrează calităţile de izolaţie termică.

Acest tip de sticlă este ideal pentru zonele cu veri foarte călduroase și ierni răcoroase. În schimb, sticla Control Solar nu este recomandată clădirilor cu ferestre orientate către Nord, întrucât având proprietăți ridicate de reflexie a razelor solare, determină o temperatură scăzută în locuință și mai puțină lumină naturală în încăpere, implicând și riscul de apariție a condensului.

În schimb o puteți alege cu încredere în cazul în care ferestrele dumneavoastră sunt orientate către Est sau Vest, întrucât căldura și lumina vă vor pătrunde în cămin mult mai ușor și recomandat este să folosiți un pachet de sticlă care să permită o izolare termică ridicată.

  1. Sticla Planistar Sun – Mai multă lumină naturală în încăpere, mai mult timp

Sticla Planistar Sun îmbină cele două proprietăți pe care ar trebui să le îndeplinească o fereastră cu geam termoizolant care este expusă la radiații solare și căldură, mai ales pe timpul verii. Această sticlă are proprietăți ridicate de a reflecta radiația infraroșie și, prin controlul solar, reflectă o mare parte a energiei solare.

Acest tip de sticlă este potrivit pentru ferestrele care sunt orientate catre Est sau Vest, avand si proprietăți de transmisie luminoasă ridicate, permițându-vă să vă bucurați de lumina zilei mai mult timp.

  1. Sticla Laminată – Cea mai bună izolație fonică

Sticla laminată (duplex) de siguranţă sau antiefracţie, este folosită de obicei în ansambluri rezidențialeși sisteme comerciale, fiind formată din două sau mai multe foi de sticlă lipite între ele cu un strat de rășină transparentă.

Acest tip de sticlă este recomandat în cazul în care locuința dumneavoastră este amplasată într-o zonă foarte zgomotoasă, întrucât oferă cea mai bună izolație fonică, comparativ cu celelalte tipuri de sticlă.

În plus, rășina folosită pentru a lipi foile de sticlă împiedică, în cazul unui accident, spargerea sticlei în cioburi, oferind un grad ridicat de siguranță. Recomandăm folosirea acestui tip de sticlă pentru ferestrele sau ușile cu suprafață vitrată ce poate fi supusă șocurilor, deoarece stratul de rășină și sistemul prin care această sticlă este construită oferă o durabilitate mai mare.

  1. Sticla Ornament –  Creșterea gradului de intimitate

Sticla ornament este folosită în principal pentru a reduce vizibilitatea și pentru a oferi intimitate, fără a reduce luminozitatea din cameră.

Aceasta este ideală pentru birouricabinete medicale sau de avocatură, sporind siguranța unui grad înalt de confidențialitate și intimitate.

  1. Sticla Float – 100% luminozitate și claritate

Dacă sunteți în căutarea unor ferestre care să permită pătrunderea luminii naturale în încăperi până la 100% și care să confere o claritate ridicată asupra mediului exterior, sticla Float ar putea fi varianta cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Aceasta în schimb nu este recomandată dacă locuiți într-o zonă aglomerată, în care zgomotul este la cote ridicate, iar diferențele de temperatură sunt semnificative între anotimpuri sau între zi/noapte, pentru că nu are un coeficient de izolare fonică și termică ridicat.

În schimb, sticla Float este deseori folosită în combinație cu alte tipuri de sticlă reflexivă sau control solar.

Prin urmare, principalele criterii de care trebuie să ținem cont atunci când alegem sticla pentru ferestrele PVC sunt: caracteristicile climatice ale zonei în care locuim, nivelul zgomotului și poziționarea ferestrei în funcție de punctele cardinale.

Fereastra ideală va trebui să confere siguranță și intimitate ridicate, confort termic și fonic sporit și nu în ultimul rând, un nivel cât mai mare de lumină naturală în încăpere.

 


În scopul sporirii nivelului de lumină naturală din încăperi, QFORT a creat un sistem inovativ, prin care suprafața vitrată (sticla) ferestrei este cu 29% mai mare decât în cazul ferestrelor obișnuite, fapt ce se traduce prin mai multă lumină naturală în locuință.  Testați conceptul QFORT View, mutați cursorul în ambele sensuri (stânga-dreapta) și vedeți beneficiile!

Vă invităm să aflați mai multe despre sistemul QFORT View și despre portofoliul nostru de produse și servicii.

De asemenea, vă dorim mult succes în luarea celor mai bune decizii privind echiparea corespunzătoare a locuinței dumnevoastră.