La ce aspecte trebuie să fim atenți pentru a avea o locuință izolată termic

marți / iunie 7, 2022

Izolația termică este fără nicio îndoială un aspect vital în proiectarea locuințelor și clădirilor de orice fel, funcționând ca o barieră pentru schimbul de căldură între exterior și interior.

O clădire izolată termic va avea nevoie de mai puțină încălzire pentru a menține o temperatură agreabilă în interior pe parcursul iernii, eficientizând consumul de resurse și reducând amprenta de carbon. Același lucru se aplică și vara, pentru răcirea clădirii.

În contextul în care încălzirea globală atinge cote îngrijorătoare, la care se adaugă și scumpirea utilităților și scăderea disponibilității resurselor, izolația termică devine preocuparea principală atunci când vine vorba despre construcție sau renovare de clădiri.

Începând cu achiziționarea primei case și până la procese complexe de renovare a locuințelor existente, pentru optimizarea lor din punct de vedere energetic,  este bine să fii atent la:

  • Modul de proiectare a clădirii: cel fel de materiale au fost utilizate, ce tehnici de construcție au fost aplicate, ce fel de instalații are clădirea, ce modalități de încălzire, răcire și ventilație au fost alese.
  • Tipul de ferestre. Transferul de căldură care se realizează prin ferestre poate ajunge la peste 40% din total. Prin urmare, dacă ferestrele nu au proprietăți superioare de izolație termică, confortul tău va avea de suferit. Noi îți recomandăm să alegi ferestrele din PVC sau Aluminiu cu geam termoizolant. Fii atent și la tipul de sticlă termoizolantă ales pentru ferestre, întrucât sticla influențează cel mai mult coeficientul de izolație termică al ferestrei.
  • Ușile de intrare pot, de asemenea, să influențeze eficiența energetică a imobilului. Prin urmare, îți recomandăm să le selectezi cu atenție.
  • Gradul de izolație din acoperiș, pereți și pardoseală este la fel de important. O bună parte din transferul de căldură dintre interior și exterior se realizează prin aceste medii.

O locuință izolată termic și eficientă energetic te va ajuta, pe termen lung la:

  • Obținerea unui grad ridicat de confort pentru tine și cei dragi. Confortul este atât termic, cât și măsurat în economia de timp și durabilitatea produselor de foarte bună calitate, traduse în sustenabilitate pe termen lung.
  • Economie de bani, prin facturi mai mici la energie electrică.
  • Câștiguri mai mari în condițiile în care te hotărăști să vinzi locuința, pe viitor. O locuință eficientă energetic îți va permite un preț mai mare, generând beneficii pe termen lung pentru viitorii locatari.

Prin urmare, pe termen lung, să ne eficientizăm energetic locuințele, prin izolație termică, reprezintă o investiție, nu o cheltuială. Pentru mai multe sfaturi cu privire la alegerea tâmplăriei termoizolante, te așteptăm în cea mai apropiată reprezentanță QFORT.