Ai nevoie de ajutor?

Există poluare în casa ta?

Răspunsul este da. Poluarea interioară este o problemă reală și poate fi și în casa ta.

Adevărul este că ne petrecem o foarte mare parte din timp în spațiile interioare, fie acasă, fie la birou. Aerul pe care îl respirăm în interior poate conține numeroase surse de poluare, ce pot proveni atât din activitățile noastre zilnice, cât și din materialele de construcție folosite sau din obiectele din locuință.

Printre cele mai comune surse de poluare din interiorul locuinței, se numără:

  • Compușii organici volatili, ce pot proveni din soluțiile de curățenie, dezinfectanți, vopsele, lacuri sau adezivi, din mobilierul nou sau anumite materiale de construcție.
  • Mucegai și fungi, ce pot apărea din cauza umidității excesive și pot afecta calitatea aerului, provocând probleme respiratorii sau alergii.
  • Particule fine, ce pot proveni din gătit, prăjire și utilizarea aragazelor pe gaz. Țigările și lumânările arse în interior pot, de asemenea, să contribuie la apariția particulelor fine.
  • Acarienii din praf și părul de animale pot provoca reacții alergice și alte probleme respiratorii.
  • Aragazele pe gaz, sobele și alte surse de combustie interioară pot produce monoxid de carbon sau alte substanțe nocive.

Sunt „termopanele” toxice?

Așa cum am spus mai sus, există anumite materiale de construcție sau piese de mobilier care pot afecta pe termen lung sănătatea locatarilor, dacă sunt utilizate necorespunzător. Ferestrele termoizolante din PVC sau aluminiu nu fac parte din această categorie.

Când spunem „ferestre termoizolante din PVC” nu ne referim la „termopanele” de slabă calitate, mai ieftine și mai des întâlnite și despre producția cărora noi nu avem cunoștințe.

Odată instalate, ferestrele termoizolante sunt sigure pentru calitatea aerului interior. Ele nu eliberează substanțe toxice în condiții normale de utilizare și nu provoacă probleme de sănătate.

Dacă ne întoarcem la „termopane” însă, un mod în care cele de slabă calitate te pot afecta ține de condensul des întâlnit, care crește nivelul umidității din locuință și poate favoriza apariția de mucegai sau fungi, declanșând alergii, probleme respiratorii și alte afecțiuni medicale.

Prin urmare, primul pas în controlul și diminuarea poluării din casa ta este…

 

Cum să reduci poluarea din interior?

  1. Renunță la „termopane”

Primul pas este să verifici ferestrele!

Asigură-te că ferestrele tale sunt de calitate superioară și că sunt montate și reglate corespunzător.

Dacă în trecut ai optat pentru „termopane”, a venit vremea să cauți soluții mai sustenabile, proiectate să reziste și să te protejeze o viață. Aruncă o privire peste gama noastră de ferestre Stars by QFORT!

  1. Aerisește

Probabil știi deja cât de importantă este aerisirea corectă și regulată a încăperilor. Și totuși, cât de des o faci?

Aerisirea interioarelor implică schimbul regulat de aer din interior cu aer proaspăt din exterior, ajutând la eliminarea poluanților, a umidității excesive și a altor substanțe nocive acumulate în interioare.

O aerisire corespunzătoare va crește semnificativ calitatea somnului, productivitatea și puterea de concentrare, va preveni dezvoltarea mucegaiului și a fungilor și va elimina mirosurile neplăcute, crescând nivelul de confort în locuință.

Ventilarea încăperilor e important de realizat atât în anotimpul rece, cât și în cel cald.

Pe timp de vară, poți aerisi cel mai confortabil dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile nu sunt atât de ridicate, lăsând ferestrele și ușile deschise pentru minim 15-30 de minute. De asemenea, poți folosi ventilația naturală transversală, adică poți deschide ferestrele de la capete opuse ale casei. Astfel se va crea un curent de aer care va face mai rapid și mai eficient schimbul de aer dintre interior și exterior.

Iarna, aerisirea poate fi mai provocatoare, din cauza temperaturilor scăzute. Când vremea e rece, e indicat să aerisești scurt și eficient, deschizând larg ferestrele pentru 5-10 minute, de câte două sau trei ori pe zi. Ideal ar fi să aerisești chiar când soarele încălzește locuința, profitând astfel de puterea lui.

Pentru că știm cât de importantă este aerisirea interioarelor pentru sănătatea ta, am echipat ferestrele termoizolante QFORT cu microventilație. Acesta permite deschiderea ferestrei pentru doar câțiva milimetri, suficient pentru ca aerul să circule liber în încăpere. Astfel, reușim să reîmprospătăm aerul din interioare și să prevenim apariția condensului din cauza diferențelor de temperatură.

Mai există și problema spațiilor care nu permit deschiderea completă, largă a ferestrei, pentru o ventilare corespunzătoare. Și în acest caz am venit cu soluții, proiectând sistemul inovator de ferestre din aluminiu 7Stars Reversible. Acesta este dotat cu un sistem special de feronerie care permite rotația cercevelei (partea mobilă a ferestrei) la 160 grade, eliminând astfel problema aerisirii  în spațiile care nu permit acest lucru.

Controlul și diminuarea poluării interioare depinde foarte mult de alegerile pe care le faci și de activitățile pe care le desfășori. Alege cu atenție ferestrele casei tale, produsele de curățenie, mobilierul. Verifică regulat nivelul de umiditate din locuință și aerisește cât de des poți.

Dacă ai nevoie și de alte sfaturi și soluții proiectate să reziste, consultanții noștri specializați te așteaptă în cea mai apropiată reprezentanță QFORT!