Ai nevoie de ajutor?

  1. NU vopsi profilul din PVC al ferestrelor

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine vorba de întreținerea tâmplăriei din PVC, este faptul că nu este absolut deloc recomandat vopsirea profilului. Acest lucru se datorează faptului că vopseaua nu aderă pentru o perioadă lungă de timp pe suprafața profilului PVC, prin urmare, în câțiva ani sau poate chiar mai devreme, riști ca aceasta să se degradeze și să se desprindă, afectând astfel si suprafața tâmplăriei.

  1. NU folosi agenți de curațare abrazivi

Atunci când speli ferestrele și ușile din PVC este important să eviți utilizarea substanțelor ce conțin agenți de curățare abrazivi, întrucât acestea pot deteriora foarte ușor aspectul tâmplăriei. Cel mai bine este să folosești detergenți obișnuiți, întrucât aceștia nu conțin substanțe ce pot dăuna sau zgâria suprafețele. De asemenea, este indicat să efectuezi spălarea în lungul profilului PVC, să lași soluția de curățare să acționeze, iar mai apoi să stergi suprafața cu un material umed, neabraziv prin mișcări circulare.

  1. NU folosi substanțe care conțin solvenți pe bază de diluanți sau acetona

Atât acetona, cât și ceilalți solvenți care există pe piață, ce au în compoziție petrol și alte substanțe abrazive, sunt factori care dăunează profilelor din PVC, nefiind indicată utilizarea acestora în procesul de întreținere.

Alături de substanțele abrazive și de diluanți, soluțiile care au în compoziția lor clor sunt de asemenea neindicate pentru curățarea ferestrelor și ușilor din PVC. Acestea produc deteriorarea rapidă și iremediabilă a profilului PVC, precum și zgârierea acestuia, conducând în timp la îngălbenire in cazul profilelor albe.

  1. NU folosi obiecte dure pentru curățare

Așa cum probabil îți imaginezi, obiectele dure precum perii de sârmă, bureți abrazivi sau șpacluri nu fac decât să zgârie suprafețele din PVC, accentuând procesul de deteriorare și diminuând durata de viață a tâmplăriei.

  1. NU șterge suprafețele din PVC cu o cârpă uscată

Este important să folosești o cârpă umedă sau o lavetă pentru îndepărtarea murdăriei de pe suprafața tâmplăriei casei tale. Cârpele uscate nu vor face decât să atragă și mai mult praful, favorizând depunerea impurităților pe suprafața ferestrei, datorită fenomenului de electrizare care se produce la frecare.

  1. NU folosi substanțe abrazive pentru garnituri

Garniturile sunt o altă parte importantă a tâmplăriei din PVC, responsabile pentru asigurarea etanșeității ferestrelor, iar întreținerea corectă a acestora va duce la prelungirea duratei de viață a tâmplăriei. Pentru o etanșare de lungă durată a tamplariei din PVC, se recomandă intreținerea garniturilor prin aplicarea de glicerină, evitând curațarea acestora cu substanțe abrazive.

  1. NU folosi soluții pe bază de alcool pentru sticlă

Sticla termoizolantă a ferestrelor din PVC este de asemenea un element foarte important în ansamblul ferestrei, de aceea trebuie acordată o atenție deosebită curățării și întreținerii acesteia, atât pentru rezistența în timp cât și pentru aspectul estetic al locuinței. Întreținerea sticlei se face foarte ușor cu ajutorul soluțiilor speciale existente pe piață. Nu este indicat să folosiți soluții de curățare pe bază de alcool, întrucât acestea vor favoriza depunerea prafului și a impurităților, lucru deloc comod și eficient din punct de vedere al timpului dedicat curățării.

Spălarea sticlei ferestrelor din PVC este recomandată după fiecare ploaie sau în fiecare anotimp.

  1. NU folosi obiecte ascuțite pentru sticlă

Atunci când murdăria depusă pe sticlă este de natură solidă și greu de curățat este recomandată evitarea folosirii obiectelor ascuțite. Acestea vor provoca zgarierea sau chiar spargerea sticlei și diminuarea eficienței acesteia în timp.

  1. Evită contactul tâmplăriei cu mortarul în caz de reabilitare / renovare

Atunci când sunt efectuate renovări sau reabilitări ale locuinței, sau imediat dupa montajul tâmplăriei când este necesară reparația glafurilor, este bine să acoperi tâmplăria termoizolantă din PVC cu folie de protecție pentru a evita contactul cu mortarul, întrucât acesta se curăță foarte greu de pe suprafețe, în cele mai multe cazuri lăsând urme vizibile.

  1. Nu lăsa folia de protecție prea mult timp după montarea tâmplăriei din PVC

Un lucru deosebit de important care trebuie făcut după montarea tâmplăriei, în perioada imediat următoare (maxim 20 de zile) este dezlipirea foliei de protecție de pe suprafața profilelor. Temperaturile ridicate sau scăzute vor determina impiedicarea dezlipirii foliei în condiții optime, existând riscul ca profilul ferestrelor și al ușilor să rămână cu urme de lipici greu înlaturat.

În final, am notat mai jos câteva lucruri pe care să le faci pentru a prelungi durata de viață a tâmplăriei din PVC cu geam termoizolant:

    • Verifică cel puțin o dată pe lună funcționalitatea feroneriei: deschideri, balamale, mânere, sisteme de închidere, etc.
    • Gresează părțile componente ale feroneriei folosind uleiuri speciale existente pe piață.
    • Ai grijă la manevrarea și utilizarea corectă a tâmplăriei din PVC.

Mai multe sfaturi utile despre întreținerea ferestrelor din PVC poți găsi aici.

Aflați mai multe despre utilizarea și întreținerea ferestrelor și ușilor din PVC.