Fie că tocmai ne-am construit o casă, fie că suntem în plin proces de renovare a locuinței noastre, principalul lucru la care ne gândim este cum să o facem cât mai confortabilă, cât mai sigură, cât mai primitoare.
De aceea, vrem să alegem cele mai bune materiale de construcție și suntem atenți în special la elementele care fac legătura dintre căminul nostru și lumea exterioară. Și acestea sunt ferestrele și ușile ideale. Asta pentru că, ceea ce urmărim până la urmă, este să ne creăm o oază de liniște în mijlocul haosului cotidian.
Și atunci, ne îndreptăm către ferestre și uși care să ne asigure protecție, rezistență, securitate și un confort termic și fonic ridicat. Și cum le numim pe toate acestea? Termopane.
Dar oare „termopan” este termenul care definește perfect soluția optimă la nevoile noastre, sau este doar o variantă prin care ne limităm involuntar opțiunile, neprofitând în totalitate de beneficiile numeroase aduse de universul tâmplăriei din PVC cu geam termoizolant?
Despre asta ne-am propus să vă vorbim în cele ce urmează.
Termenul „termopan” provine din limba engleză – „thermopane” – și este definit ca fiind suprafața vitrată, rezistentă la intemperii, care asigură izolarea fonică și termică și care se montează la ferestre sau la uși. Dacă adaptăm această definiție la un limbaj profesional, vom spune că termopanul este de fapt sticla termoizolantă care intră în componența ferestrelor și a ușilor.
Dar, noi știm că există numeroare tipuri de sticlă termoizolantă, fiecare având particularități și roluri diverse. Încadrându-le pe toate sub termenul „termopan” nu facem decât să le limităm înțelesul și beneficiile, fapt ce duce, de cele mai multe ori, la alegeri greșite.
„Thermopane” este de fapt o marcă înregistrată, apărută în SUA în anul 1941, la inițiativa lui Thomas Stetson care, încă din anul 1865, a început să producă o variantă primitivă de geam termoizolant. Pe atunci, termopanul consta în geamul realizat din două foi de sticlă, lipite între ele și despărțite printr-o baghetă de metal, cele două foi având o distanță între ele de mai puțin de 1,3 cm.
Prin urmare, tehnologia ce stătea atunci la baza producerii de termopane, diferă semnificativ de clasa de produse căreia îi este atribuit acest nume în zilele noastre.
Dar, asemenea altor mărci care au devenit în timp generice, ajungând să definească anumite categorii de produse, precum „Xerox” sau „Eugenia”, și termopanul a ajuns să definească industria tâmplăriei din PVC cu geam termoizolant. Lucru care nu este tocmai corect, din perspectiva unui expert în acest domeniu.
Am clarificat deja faptul că termopanul se referă doar la sticlă. Or, atunci când ne alegem ferestrele, deși trebuie în mod clar să ținem cont de tipul de sticlă termoizolantă, trebuie să fim atenți la baza pe care este pusă sticla.
Și aici ne referim la profilul ferestrei, sau al ușii, care alături de sticlă, are rolul de a îmbunătăți rezistența, durabilitatea dar și capacitățile de izolare fonică și termică ale ferestrei.
În plus, termopanul se referă la cele două foi de sticlă unite între ele și despărțite de baghetă metalică.
Un producător de încredere de tâmplărie din PVC cu geam termoizolant vă va oferi variante de ferestre cu 2 sau 3 foi de sticlă, despărțite de distanțieri calzi (tehnologia warm edge), care vă vor ajuta să creșteți performanța energetică a locuinței dumneavoastră, prin reducerea pierderilor de căldură pe timpul iernii, sau evitarea supraîncălzirii locuinței pe timpul verii.
Mai mult, vă va ajuta să alegeți cel mai bun tip de sticlă pentru ferestrele dumneavoastră, în funcție de zona în care locuiți, tipul de climă sau poziționarea locuinței în funcție de punctele cardinale.
Prin urmare, dacă vreți ca ferestrele și ușile dumneavoastră să reziste o perioadă îndelungată de timp și să vă asigure confort deplin, protecție și siguranță, nu căutați să achiziționați doar termopane, ci interesați-vă de întregul ansamblu de elemente conținute de tâmplăria din PVC cu geam termoizolant.
Echipa QFORT este aici pentru a vă ghida pe calea celor mai bune alegeri și pentru a vă ajuta să identificați calitatea.
Vă urăm mult succes în viitoarele decizii privind echiparea optimă a locuinței dumneavoastră!