Ai nevoie de ajutor?

  1. Nu avem un plan

Indiferent de natura schimbărilor pe care ți-ai propus să le faci în locuință, este clar că acestea vor influența modul în care trăiești și confortul pe termen lung pentru tine și familia ta. De aceea, niciun proiect cu o asemenea importanță nu ar trebui să înceapă fără un plan bine pus la punct.

Începe cu o mică cercetare. Dacă stai la bloc, analizează regulamentul intern al clădirii pentru a fi sigur că nu încalci nicio regulă. De asemenea, vezi dacă legislația îți permite să faci modificările pe care le dorești și ia-ți din timp toate avizele necesare. Apoi pune pe hârtie toate materialele și resursele de care vei avea nevoie în procesul de renovare și nu uita de resursa umană. Cercetează un pic piața în ceea ce privește costurile produselor și serviciilor și planifică achiziționarea acestora din timp.

Spre exemplu, dacă te-ai hotărât să îți înlocuiești tâmplăria existentă cu ferestre și uși din PVC cu geam termoizolant, este bine să plasezi comanda din timp pentru acestea.

  1. Ne stabilim un deadline nerealist

Atunci când ne hotărâm să schimbăm sau să modificăm ceva în locuința noastră, avem tendința să ne dorim să vedem rezultatele cât mai repede, de aceea, ne fixăm termene de finalizare nerealiste și ajungem astfel să fim nemulțumiți sau, mai rău, în incapacitatea de a termina proiectul.

Este bine să ținem cont de faptul că există o mulțime de factori ce nu se află sub controlul nostru, care pot influența buna desfășurare a proiectului și termenul de finalizare, precum: achiziționarea materialelor, vremea instabilă sau programul de lucru.

Din acest motiv, cel mai bine este să îți rezervi cât mai mult timp pentru proiectul început și să iei în calcul și o marjă de eroare, iar dacă totuși lucrurile nu evoluează așa cum ai sperat, este timpul să refaci planul inițial, sau să abandonezi proiectul până într-un moment în care vei fi pregătit.

  1. Nu știm care este perioada optimă pentru renovare

Unul dintre lucrurile pe care nu le luăm în calcul atunci când începem un proiect de renovare pentru locuința noastră este perioada. Dacă te gândești la eficientizarea costurilor este bine să stii faptul că cea mai bună pentru renovare este iarna. De ce? Pentru că, din cauza frigului și a precipitațiilor, lucrările mari de construcții nu se pot efectua, meseriașii având de ales între a intra în pauză de activitate sau a se reorienta către lucrările de interior, cum ar fi renovarea și modernizarea casei tale. Avantajul tău este că prețul manoperei scade considerabil în această perioadă.

De asemenea, este bine să iei în calcul și volumul lucrărilor atunci când vine vorba de preț.

  1. Cumpărăm materiale și produse ieftine

Poate una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem atunci când începem un proiect de renovare a casei în care locuim este faptul că, în încercarea de a minimiza costurile, tindem să ne orientăm către materiale de construcție și produse foarte ieftine.

Ei bine, în ceea ce privește renovarea sau modernizarea casei tale, va fi foarte simplu să simți efectele zicalei „Atât dai, atât face” sau „Primești ceea ce plătești”.

De exemplu, dacă plătești pentru „termopane” la cele mai mici prețuri, nu ai cum să primești ferestre din PVC cu geam termoizolant Proiectate să reziste și astfel riști să faci o investiție pe care va trebui să o repeți în scurt timp, nefiind eficientă pe termen lung.

Într-un articol anterior, am vorbit despre diferența dintre termopane și ferestre termoizolante din PVC de calitate superioară.

Este important să studiezi cu atenție piața mai ales atunci când ceea ce vrei este să îți schimbi tâmplăria casei. Cere mai multe oferte de preț de la diverși furnizori, analizează comportamentul acestora, informează-te despre detaliile tehnice și funcționale și stai departe de prețurile prea mici sau reducerile exorbitante. La fel trebuie să acționezi și când îți accesorizezi casa cu sisteme de umbrire, jaluzele și rulouri sau elemente ce țin de securitatea căminului tău.

În ceea ce privește diferența dintre termopan și ferestre din PVC cu geam termoizolant și alegerea furnizorului potrivit de tâmplărie termoizolantă, poți citi mai multe aici.

  1. Avem un buget prea restrâns

Chiar dacă îți dorești să economisești cât mai mult cu putință, evită să faci asta atunci când planifici renovarea casei. Dacă alegi mână de lucru ieftină și neprofesionistă este posibil ca aceasta să strice mai mult decât să repare, iar tu să trebuiască să scoți din buzunar mai mulți bani pentru a rezolva problemele apărute în timp.

Este bine să calculezi din timp costul materialelor, manoperei, produselor și serviciilor și să adaugi și 20% din buget pentru cheltuieli neprevăzute. Astfel vei sta fără grijă pe parcursul proiectului, iar dacă ești norocos și renovarea va decurge fără probleme, la final vei avea un buget pus deoparte pe care să îl folosești pentru redecorare, amenajare interioară, instalații, etc.

  1. Luăm măsuri incorecte

Dacă vrei să înlocuiești ferestrele sau ușile de intrare spre exemplu, sau dacă dorești să comanzi o nouă mobilă pentru bucătăria ta, este foarte important să fii atent la măsurători, care vor fi multe într-un proces de renovare. Dacă greșești ceva riști să dublezi costurile pentru materiale și produse, cum se întâmplă de obicei atunci când trimiți dimensiunile greșite pentru mobila făcută pe comandă.

Ține cont de regula de aur a croitorilor: „Măsoară de două ori, taie o dată”. Cel mai bine ar fi totuși să apelezi la un profesionist pentru măsurători, întrucât, chiar dacă te va costa un pic mai mult, vei reuși să eviți alte cheltuieli suplimentare pe parcursul desfășurării proiectului de renovare.

  1. Nu suntem pregătiți pentru renovare

Renovarea casei, indiferent de natura schimbărilor pe care ți le-ai propus să le efectuezi, este un proces destul de greu de suportat, implicând zgomot, murdărie, mult praf și oameni străini care îți vor invada spațiul personal.

Este bine să te pregătești în primul rând emotional pentru acest proces, după care să fii atent la protejarea elementelor de mobilier și tâmplărie, împotriva prafului, care cu siguranță va fi in cantitate destul de ridicată. Acoperă-le cu folie de protecție specială, pentru a evita deteriorarea acestora.

Gândește-te că acest haos îți va domina casa doar pentru o perioadă scurtă de timp și că în curând te vei putea bucura de locuința ta imbunătățită.

  1. Uităm de eficiența energetică și protecția mediului

Dacă te-ai hotărât să îți modernizezi locuința, cu siguranță vei dori ca acțiunile pe care le faci acum să reziste în timp, iar casa ta să fie sustenabilă și eficientă energetic.

Pentru a atinge această eficiență este bine să folosești materiale eco-friendly și să alegi produse de tâmplărie cu proprietăți ridicate de izolație termică, care vor crește eficiența energetică a locuinței tale, ajutându-te astfel să economisești bani, prin reducerea facturilor la energie electrică, indiferent de anotimp.

Ferestrele din PVC cu geam termoizolant Stars by QFORT pot fi o alegere foarte bună în acest sens, QFORT fiind desemnat brandul cu cea mai bună izolație termică din România (conform Kantar Millward Brown, 2018).

  1. Nu verificăm constructorii și furnizorii

O greșeală majoră pe care suntem tentați să o facem atunci când ne decidem să renovăm locuința, este faptul că nu verificăm constructorii și furnizorii pe care îi angajăm pentru a ne ajuta.

Este important să studiezi activitatea acestora, să citești recenzii și comentarii ale clienților, să ceri păreri din partea altor persoane care au beneficiat de serviciile firmelor respective. Verifică experiența acestora, ce proiecte au finalizat, ce tip de comunicare au cu clienții și nu te rezuma doar la prețul cel mai mic.

Acum că știi ce greșeli să eviți atunci când începi un proiect, îți urăm mult succes în procesul de renovare a casei!