Tendințe de design și amenajări interioare pentru 2023

joi / ianuarie 12, 2023

Fie că îți renovezi locuința actuală sau pur și simplu ai de gând să reamenajezi o cameră, este util să vezi ce se mai întâmplă în lumea designului și amenajărilor interioare anul acesta.

Categoric, casa ta ar trebui să reflecte stilul tău personal. Frumos este că, oricare ar fi acesta, tendințele de decor și amenajări interioare îți vor face cu siguranța locuința mai confortabilă în 2023.

Care este diferența dintre uși culisante și uși glisante?

Chiar dacă se face confuzie destul de des între cei doi termeni, află acum că nu înseamnă același lucru. Ușa glisantă de exterior merge pe principiul rămânerii pe aceeași șină, pe când  ușa culisantă are o foaie de ușă într-un plan paralel și astfel asigură un sistem de închidere mult mai fiabil și mai rezistent.

O altă diferență este că, la ușile culisante, nu mai este nevoie de montarea unei șine de rulare, deci riscul unor defecțiuni este mai mic, izolarea este superioară, iar materialele utilizate pentru realizarea mecanismului de închidere și deschidere sunt mai bune.

Marele trend: Accentul cade pe starea de bine

În ultimii ani, starea de bine (în special cea psihică), a devenit un subiect important și foarte abordat în toate domeniile, de la școală, la locul de muncă și bineînțeles în propria locuință.

Un mediu orientat spre facilitarea unui trai sănătos în care ne petrecem o bună parte din timp, poate face o diferență uriașă asupra calității vieții noastre.

De fapt, “designul wellness” poate da tonul stării de bine pe care o avem, ajută la creșterea productivității, influențează calitatea somnului și te ajuta să elimini stresul.

Așadar, poți paria pe faptul că noile trenduri promovează spații frumoase dar, în special “sănătoase” pentru 2023. Cum poți crea însă acest design confortabil în care te simți?

Află mai jos 6 modalități “trendy” de creare a unui design cu accent pe starea de bine.

 1. Mai multă lumină naturală

Cu cât știm mai bine ce elemente aduc beneficii funcționalității umane, cu atât se va pune mai mult accent pe ele în amenajările interioare. Odată cu creșterea volumului de lucru de acasă, lumina naturală a devenit principalul criteriu de care trebuie să ții cont, pentru sănătatea ta și a familiei tale.

Dacă nu știai deja, lumina naturală ajută la creșterea puterii de concentrare, nu îți obosește sau forțează ochii, îți îmbunătățește tiparele de somn, starea de spirit și, bonus, te ajută să produci vitamina D, esențială sănătății sistemului osos și muscular.

Atât în 2023, cât și în viitor, accentul pe maximizarea luminii naturale joacă un rol cheie în amenajările interioare, deoarece, pe lângă beneficiile sănătății, ajută încăperile să pară mai spațioase, mai luminoase și mai primitoare. Mai poți folosi elemente albe de design sau suprafețe reflectorizante, precum oglinzile pentru a maximiza lumina în încăperi.

Ideal ar fi să ai ferestre mari, dar dacă locuința ta nu dispune de spațiu pentru acestea, poți opta pentru ferestrele QFORT View, ce au o suprafață vitrată mai mare, deci va pătrunde mai multă lumină prin ele.

De asemenea, dacă ai ferestre de mici dimensiuni, în 2023 ar trebui să renunți la draperii groase care împiedică lumina naturală să intre în încăperi. Poți opta pentru perdele subțiri sau pentru jaluzele venețiene, care permit dozarea manuală sau automată a luminii din camere, exact așa cum îți dorești.

 1. Mai aproape de natură și maximizarea sticlei

Maximizarea sticlei este o altă tendință de care specialiștii și designerii țin cont anul acesta.

Printre tendințele de design interior de maximizare a sticlei care sunt populare în 2023, se numără și sistemele culisante cu suprafețe de sticlă de mari dimensiuni. Ceea ce face ca aceste sisteme să fie la atât de mare căutare este faptul că îți oferă o vizibilitate mai amplă asupra mediului exterior (a cerului sau a grădinii), fiind perfecte pentru balcon sau terasă.

Un alt aspect pozitiv al acestor sisteme este faptul că acestea te ajută să economisești spațiu, deschiderea făcându-se prin simpla glisare.

La QFORT, îți punem la dispoziție o întreagă gamă de sisteme culisante din Aluminiu caracterizate de rezistență și performanță ridicată în timp.

 1. Conceptul de open living este de domeniul trecutului

După ani de zile în care conceptul de living deschis a fost incredibil de popular, oamenii își doresc mai multă intimitate. Pandemia a schimbat cu adevărat modul în spațiul este amenajat, iar acum există o dorință puternică pentru a eficientiza cât mai mult fiecare cameră, în intimitate și liniște, mai ales când ai o familie numeroasă.

 1. Ferestre de Aluminiu

Pe măsură ce spațiile devin mai personalizate, te încurajăm să te răsfeți cu ceea ce îți oferă designul ferestrelor termoizolante din Aluminiu by QFORT, modern-elegante și cu spații vitrate de mari dimensiuni.

Influențe ale designul gotic se întorc în peisaj în 2023, iar ferestrele din Aluminiu te introduc în acest stil memorabil, alături de oglinzile arcuite și candelabrele generoase.

 1. Sustenabilitatea este noul trend global

O preocupare la nivel global, care și-a găsit loc în foarte multe domenii, nu avea cum să nu se regăsească și în designul interior. Sustenabilitatea ocupă printre primele locuri în topul tendințelor din anul 2023 în amenajarea locuințelor.

Lemnul, sticla, piatra sau metalul sunt materiale „vedetă” anul acesta când vine vorba de mobilier și decorațiuni. De asemenea, ferestrele termoizolante cu profiluri din Aluminiu 100% reciclabil sunt prima alegere a tot mai mulți proprietari care construiesc sau renovează locuințe în perioada aceasta.

Sustenabilitatea este un principiu de care ținem cont la toate produsele QFORT ceea ce se vede prin alegerea materialelor cu durabilitate superioară, care eficientizează investițiile pe termen lung, de la mobilier de calitate ridicată, până la ferestre și uși proiectate să reziste. În plus, eficiența energetică obținută prin utilizarea tâmplăriei termoizolante cu proprietăți superioare de izolație termică este și ea parte din această tendință.

 1. Case eficiente energetic, un trend bazat pe nevoie

Poate cel mai cerut criteriu din ultimul timp în momentul construirii sau achiziționării unei locuințe este să fie cât mai eficientă energetic. Eficiența energetică are în prim plan protecția mediului înconjurător, dar și economia de bani când vine vorba de plata facturilor la utilități. Cu cât se diminuează pierderile de căldură și energie, cu atât poți consuma mai puțin, dar bucurându-te de același confort. Astfel, emisiile de carbon se reduc, iar poluarea și consumul de resurse se diminuează.

Pentru ca o locuință să fie cât mai eficientă energetic, trebuie să ții cont de mai mulți factori printre care:

 1. materialele folosite în construcția casei;
 2. gradul de izolație al acesteia;
 3. calitatea ușilor și ferestrelor.

Ușile și ferestrele sunt foarte importante când vine vorba de eficiența energetică, iar dacă nu sunt alese corect acestea pot crea pierderi mari de căldură și implicit costuri mai mari la facturi. De aceea este important să alegi pentru locuința ta uși și ferestre care să aibă coeficientul de izolație termică cât mai bun.

Prin intermediul gamelor Baby I’m Home și Stars by QFORT îți punem la dispoziție uși si ferestre din PVC sau Aluminiu care să îți păstreze confortul locuinței, să nu permită frigului și umidității să intre sau căldurii să iasă.

 1. Tonuri și nuanțe mai deschise, în special pentru lemn

Dacă în anul 2022 accentul a fost pe negru, în 2023 specialiștii în amenajări se axează pe nuanțele deschise. Vorbim despre nuanțe calde, luminoase, de alb, crem, bej, ivory la care se adaugă tonurile vedetă ale anului, cele de teracotă, în special portocaliul. La QFORT găsești o întreagă gama de ferestre cu profil de Aluminiu sau PVC într-o varietate de culori cu ajutorul cărora vei reuși să îi oferi locuinței tale aspectul mult dorit.

Și, dacă dorești o ușă de intrare în ton cu ultimele tendințe cromatice sau doar pe stilul tău propriu, QFORT îți pune la dispoziție gama Baby I’m Home de uși cu profil PVC sau Aluminiu, pe care le poți personaliza după bunul plac, într-o varietate de culori.

 1. Case inteligente – mai ușor, mai simplu, mai sigur

În 2023 crește popularitatea conceptului de „casă inteligentă”, care constă mai exact în automatizarea locuinței cu scopul principal de a ridica nivelul de confort și siguranță al tău și al familiei tale.

Dacă ești pe punctul de a-ți renova casa, ține cont de aceste sfaturi pentru a avea o locuință sănătoasă, confortabilă și bineînțeles, în trend, dar nu uita să lași și amprenta propriului tău stil.

Pentru mai multe idei te așteptăm în orice reprezentanță QFORT, unde specialiștii noștri te pot ajuta cu sfaturi personalizate nevoilor tale.