Ușă culisantă sau ușă glisantă? Care e diferența și ce să alegi pentru casa ta?

marți / noiembrie 14, 2023

Când vorbim de amenajarea de spații luminoase, conectate cu exteriorul și eficiente din punct de vedere energetic, nu avem cum să nu ne oprim asupra ușilor culisante sau glisante.

Problema apare totuși atunci când tot mai multe tipuri de astfel de sisteme devin disponibile pe piață și nu știi ce să alegi din multitudinea de opțiuni disponibile. Ai nevoie de uși culisante sau de uși glisante? Există vreo diferență între cele două denumiri sau înseamnă același lucru? Acestea sunt întrebări care pot să facă procesul de alegere a sistemului potrivit pentru casa ta mult prea complicat și obositor. Încercăm să răspundem la ele în continuare!

Ușă culisantă sau ușă glisantă?

Așa cum multă lume spune „termopane” și se referă la tâmplărie termoizolantă din PVC sau Aluminiu, termenii „culisantă” și „glisantă” au ajuns să însemne același lucru pentru marea majoritate. Există totuși vreo diferență notabilă între o ușă culiantă și o ușă glisantă? Dacă da, cum anume influențează această diferență viitoarele decizii proiectate să reziste pentru casa ta?

Pe scurt, termenii „glisare” și „culisare” înseamnă cam același lucru. Ei definesc acțiunea de a muta un obiect mobil, de-a lungul unei șine fixe. Totuși, pot exista anumite diferențe de ordin tehnic între o ușă glisantă și o ușă culisantă.

De cele mai multe ori, producătorii numesc ușă glisantă acel tip de ușă care este formată, de obicei, dintr-un sistem compus dintr-o șină și una sau două uși care se deplasează, în stânga sau în dreapta pe aceeași șină. Un astfel de sistem de glisare pot avea, spre exemplu, ușile de la duș.

Ușile culisante, în schimb, au un sistem format dintr-o șină sau mai multe și două sau mai multe foi de ușă paralele, care se deschid fie spre stânga, fie spre dreapta, oferind posibilitatea pentru deschideri de mari dimensiuni și economisind substanțial spațiul. Acestea sunt ideale atunci când vrei să ai deschideri de sticlă către terasă sau balcon sau să delimitezi o zonă open space în două camere separate, bucurându-te, în același timp, de beneficiile incontestabile date de suprafețele vitrate extinse ale acestora și de performanțele termice și fonice ridicate.

Prin urmare, este ușor de intuit faptul că, cel mai probabil, ai nevoie de uși culisante pentru locuința ta. Dar ce tip de ușă culisantă este mai potrivit?

Tipuri de uși culisante

Apetitul proprietarilor pentru uși culisante a crescut considerabil  în ultimii ani, fapt ce a dus și la o creștere a numărului de opțiuni pentru aceste tipuri de sisteme. Și, pentru că știm că acolo unde sunt multe opțiuni, poate să apară și confuzia, îți lăsăm mai jos, tipurile de uși culisante pe care le poți găsi în gama Paysage by QFORT:

  • Uși culisante cu ridicare din PVC: acestea pot avea până la 4 foi de ușă (cercevele) mobile, fiind disponibile fie în variante în care toate foile de ușă se mișcă, fie în variante cu una sau două foi de ușă fixe.
  • Uși culisant-batante din PVC: acestea permit deschiderea atât în plan paralel prin culisare, cât și deschiderea batantă și pot avea până la 4 cercevele (foi de ușă), dintre care 2 culisante și 2 batante.
  • Uși culisante PVC Smart Slide: o generație nouă în materie de uși culisante inovatoare, care ajută la optimizarea maximă a spațiului, prin acționarea independentă a cercevelelor (foilor de ușă).
  • Uși culisante cu ridicare din Aluminiu: realizate cu profile din Aluminiu, acestea pot fi construite cu 2 sau 4 cercevele mobile, asemenea ușilor culisante cu ridicare din PVC.
  • Uși culisante din aluminiu tip armonică: acestea pot avea până la 5 elemente vitrate pliabile (uși) cu deschidere laterală, exterioară sau interioară, fapt ce permite rulare lină și un minim de spațiu necesar utilizării.

Toate ușile culisante din gama Paysage by QFORT aduc avantaje incontestabile în amenajarea oricărui tip de spațiu, indiferent de destinația lui, printre care:

  • Lumină naturală din belșug
  • Posibilitatea pentru deschideri de mari dimensiuni
  • Izolație termică superioară pentru eficientizare energetică
  • Izolație fonică pentru un confort deplin
  • Durabilitate ridicată în timp și rezistență la intemperii
  • Un design modern deosebit și o varietate de culori disponibile
  • Conexiune cu natura și spațiile exterioare

 

Sperăm că prin informațiile de mai sus am reușit să facem lumină în privința dilemei ce ține de ușile culisante și ușile glisante. Deși alegerea ușilor culisante pentru proiectul tău poate fi o provocare, poți găsi variante proiectate să reziste și să îți ofere confortul și siguranța pe care le cauți. Pentru sfaturi și îndrumare, echipa QFORT îți stă mereu la dispoziție în cea mai apropiată reprezentanță QFORT.