5 sfaturi utile pentru un nivel optim de lumină naturală în casă în orice anotimp

joi / iulie 25, 2019

Lumina naturală are beneficii extraordinare asupra eficienței și productivității noastre. Acesta este motivul pentru care clădirile de birouri moderne sunt dotate cu ferestre de mari dimensiuni, companiile căutând tot mai mult să ofere acest beneficiu angajaților.

Așa cum la birou este bine să avem lumină naturală din belșug, la fel și pentru locuința noastră ar trebui să găsim un echilibru din acest punct de vedere, întrucât, pe lângă avantajele asupra productivității, lumina naturală are multiple beneficii asupra organismului uman, precum:

 • Ajută la producerea vitaminei D în organism;
 • Previne diferite afecțiuni precum: boli de inimă, cancer, depresie sau anxietate;
 • Asigură o funcționare mai bună a ochilor;
 • Reglează ciclul de somn, ajutându-ne să avem un somn mai odihnitor și să fim mai relaxați.

 

Problema insuficienței luminii naturale în locuință apare mai ales în anotimpurile reci, când soarele este de obicei mai „scump” la vedere. Cu toate acestea, și pe timp de vară trebuie să fim atenți să menținem un echilibru între umbrirea locuinței și cantitatea de lumină naturală pătrunsă în casă, chiar dacă tendința generală este probabil să ne luăm draperii cât mai groase și cât mai închise la culoare și să ne ascundem cât de mult putem de razele soarelui.

 

Mai jos, îți prezentăm câteva sfaturi utile prin care vei reuși să păstrezi un nivel optim de lumină naturală în casa ta, indiferent de anotimp!

 1. Fii atent la dimensiunea ferestrelor și la poziționarea acestora

Lumina naturală ar trebui să fie o preocupare pentru tine încă de la început, atunci când îți cumperi, îți renovezi sau îți construiești locuința.

Fii atent în primul rând la dimensiunea ferestrelor, care trebuie să fie potrivită pentru a permite pătrunderea unei cantități optime de lumină naturală în încăperi.

Pentru spațiile care nu permit montarea unor ferestre de mari dimensiuni, poți opta pentru ferestrele QFORT View, un concept exclusiv QFORT. Acestea au cel mai îngust profil pentru un sistem cu adâncime de montaj de 70 mm la profile din PVC și cel mai mic ansamblu toc renovare cercevea. Mai exact, sticla ferestrei va fi cu 29% mai mare ca suprafață decât la ferestrele obișnuite, iar tu poți beneficia de mai multă lumină naturală, chiar dacă locuința ta are ferestre de mici dimensiuni.

Un alt lucru la care trebuie să fii atent în stadiul incipient achiziționării sau construirii casei tale este poziționarea ferestrelor, întrucât lumina naturală va pătrunde în încăperi în funcție de modul în care ferestrele sunt orientate în raport cu soarele.

 1. Alege sisteme de umbrire eficiente

Vara suntem de obicei tentați să folosim sisteme de umbrire care nu permit mai deloc razelor soarelui să pătrundă în locuința noastră, pentru a ne feri de căldura puternică. Cu toate acestea, este important să fim atenți atunci când decidem ce sisteme de umbrire alegem, astfel încât să menținem echilibrul între cantitatea de lumină naturală din casă și efectul intens de umbrire.

Jaluzelele venețiene (integrate între foile de geam termoizolant ale ferestrei din PVC), spre exemplu, sunt create în așa fel încât să gestioneze la nivel optim lumina și căldura care pătrunde în încăpere, oferind un efect de umbrire eficient, dar fără a te priva de beneficiile luminii naturale.

Pe același principiu sunt create și rulourile aplicate și suprapuse din gama Discret by QFORT, care, pe lângă faptul că asigură o umbrire eficientă a locuinței, sunt dotate cu o înaltă flexibilitate în dozarea luminii naturale, crescând astfel confortul tău pe timp de vară.

 1. Ai grijă la întreținerea și curățarea ferestrelor

Atât pe timp de vară, dar mai ales în anotimpurile mai ploioase și mai bogate în intensificări ale vântului, este important să creezi și să menții un ritual periodic pentru curățarea optimă a ferestrelor casei tale. Astfel te vei asigura că în casa ta pătrunde o cantitate considerabilă de lumină naturală, aceasta nefiind blocată de impurități.

Mai multe despre întreținerea și curățarea ferestrelor PVC, am scris noi într-un articol anterior, pe care îl poți consulta aici.

 1. Renunță la draperiile groase din dormitor

Vara, avem tendința să folosim perdele sau draperii foarte groase și în culori închise, mai ales în dormitor, pentru a nu fi treziți de lumina supărătoare a soarelui dimineața în zori și pentru a menține un nivel optim de răcoare în locuință. Despre cum îți poți menține casa răcoroasă pe timp de vară, am scris mai multe aici.

Draperiile groase blochează lumina naturală, chiar și atunci când sunt strânse. Îți recomandăm să optezi mai degrabă pentru o perdea subțire, din material fin și o nuanță caldă și suplimentar pentru sisteme de umbrire eficiente precum jaluzele venețiene sau rulouri exterioare.

 1. Ține cont de aceste trucuri de design interior

După ce ți-ai cumpărat, renovat sau construit casa, este important să fii atent și la elementele de design interior. Modul în care îți amenajezi locuința are efect direct asupra nivelului de lumină naturală de care tu și cei dragi ție veți beneficia pe viitor. Iată câteva trucuri de design interior, adunate de la specialiștii în domeniu:

 • Vopsește podeaua în alb sau în alte culori deschise (sau optează pentru un covor în nuanțe deschise, dacă pardoseala este în culoare rece)
 • Folosește materiale și decorațiuni metalice cu proprietate de reflexie a luminii
 • Alege mobilă joasă, în nuanțe deschise (aceasta nu blochează lumina să pătrundă în locuință, oferind și impresia de mai mult spațiu)
 • Poziționează strategic oglinzile (le poți pune pe un perete adiacent, nu în fața ferestrei, sau poți opta pentru un șifonier cu oglinzi pe ușă)
 • Folosește nuanțe deschise (alb crem, alb fildeș, alb antic) și mobilă cu finisaje lucioase în bucătărie, pentru a reflecta lumina.

 

Acum că știi cât de importantă este lumina naturală pentru tine și cum să faci să o păstrezi la un nivel optim în locuința ta, sperăm că vei face cele mai bune alegeri în echiparea casei pe viitor.

Echipa QFORT îți stă la dispoziție pentru întrebări, sfaturi și recomandări în ceea ce privește conturarea unui cămin cât mai confortabil pentru tine și cei dragi!