Aburirea geamurilor în sezonul rece: cauze, sfaturi utile și soluții proiectate să reziste

miercuri / noiembrie 30, 2022

Sezonul de iarnă îți bate la ușă, afară este din ce în ce mai frig și începi să petreci tot mai mult timp în casă, unde e cald și confortabil… sau cel puțin așa ar trebui să fie.

Totuși, observi că geamurile ți se aburesc din ce în ce mai des, nu mai ai vizibilitate către exterior și apar scurgeri de apă ce îți lasă urme pe pereți. Destul de deranjant… știm. Dar ce este această problemă, de ce apare și cum o rezolvi? Îți răspundem la toate întrebările, în rândurile de mai jos.

De ce se aburesc geamurile?

Ei bine, aburul de pe ferestre este o formă de condens cauzată de umiditatea excesivă din locuința ta, ce intră în contact cu suprafața mult mai rece a geamului, în timpul sezonului rece.

Datorită diferenței de temperatură dintre vaporii calzi de apă din aer și suprafața rece a geamului de sticlă, apare condensul. Acesta poate fi destul de deranjant, deoarece, pe lângă problema vizibilității, te poți confrunta cu gheață pe geamuri sau scurgeri de apă ce pot distruge profilul ferestrei sau aspectul estetic al pereților. Tocmai de aceea, apariția condensului pe geamurile ferestrei este un semnal de alarmă.

Aburirea ferestrelor este probabil unul dintre cele mai neplăcute fenomene ce poate apărea iarna, ducând nu doar la scăderea confortului pe care îl ai în propria locuință, dar putând afecta și:

  1. sănătatea ta și a celor dragi, prin umiditatea crescută, ce poate sprijini dezvoltarea de bacterii, virusuri, fungi, infecții respiratorii, rinite alergice și astm, predispoziție către probleme ale pielii, probleme ale somnului și multe altele;
  2. „sănătatea” casei tale, ducând la apariția mucegaiului negru pe tavan, pe pereți, perdele, dulapuri sau în colțuri cu o ventilație slabă a aerului

Care sunt factorii care favorizează apariția condensului în interiorul locuinței tale?

  • temperaturi exterioare foarte scăzute;
  • deteriorarea ferestrelor;
  • utilizarea ferestrelor cu proprietăți termice reduse;
  • perioadele cu umiditate ridicată, atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței;
  • lipsa aerisirii încăperilor;
  • perdelele groase din fața ferestrelor, care acționează ca o barieră termică ce împiedică curenții de aer cald din încăpere să încălzească suprafața geamului;
  • Acoperirea pereților cu suprafețe nedifuzante, precum folie sau tapet, fapt ce duce la creșterea umidității în interiorul locuinței;
  • Pervazul amplasat deasupra caloriferului, care împiedică curenții de aer cald să încălzească geamul;

Ce trebuie să faci tu pentru a scăpa de problema aburirii geamurilor în sezonul rece?

  1. Alege ferestre cu proprietăți excelente de izolație termică

Izolația termică a locuinței tale este mereu un factor important, având implicații pe termen lung în creșterea confortului tău și al celor dragi ție. Ferestrele tale fac legătura cu exteriorul, astfel trebuie să ai mare grijă ce alegi pentru casa ta.

Cum?

Înlocuind termopanele obișnuite cu ferestre din PVC sau Aluminiu cu geam termoizolant, ce au proprietăți ridicate de izolație termică. Ferestrele din gama Stars by QFORT au în componență sticlă termoizolantă și tehnologia Warm-Edge, ce păstrează căldura în locuință pe timp de iarnă și previne efectul de seră în anotimpul cald. Astfel, tu te poți bucura de căldură și confort, făcând economie la facturi și protejând mediul înconjurător, prin reducerea consumului de energie în locuință și a emisiilor de CO2 în atmosferă.

  1. Ai grijă de curățarea și întreținerea ferestrelor tale, mai ales în anotimpul rece

Un alt aspect de care trebuie să ții cont pentru a diminua șansele de apariție a condensului în locuința ta este curățarea și întreținerea ferestrelor, mai ales în anotimpul rece, dar nu numai.

Îți recomandăm să speli periodic suprafața exterioară a geamurilor cu soluție specială pentru spălat geamuri sau cu apă caldă și oțet. De asemenea, după ce le-ai spălat, este bine să folosești un spray anticondens pe suprafețele unde ai observat apariția acestui fenomen neplăcut.

  1. Controlează umiditatea aerului din încăperi

Pentru a reduce și chiar elimina definitiv condensul din casa ta, trebuie să scazi cantitatea de vapori de apă din aer. Poți folosi un dezumidificator ce elimina vaporii de apă din aer sau un sistem de ventilație pentru interior cu o performanță ridicată.

  1. Este important să aerisești camerele

Aerisirea camerelor din locuința ta este una dintre cele mai simple și eficiente acțiuni pe care le poți face pentru a scăpa de aburirea neplăcută a ferestrelor. Chiar dacă afară este mai rece și eviți să deschizi geamul sau ușa, aerisirea regulată dimineața și seara, câte 10-15 minute, îți va aduce multe beneficii, atât în eliminarea condensului, cât și în oxigenarea locuinței.

Ferestrele termoizolante Stars by QFORT îți permit să aerisești rapid și eficient, fără a modifica drastic temperatura din interior, deoarece vin echipate cu un sistem de microventilație. Acesta permite deschiderea cercevelei doar în partea de sus, astfel încât să obții un spațiu de aerisire suficient pentru a putea asigura ventilația adecvată a casei.

Ce faci cu apariția condensului între foile de sticlă ale ferestrei?

Dacă observi apariția condensului între foile de sticlă ale ferestrei, nu este tocmai o veste bună.

Principalele cauze care duc la apariția condensului între foile de sticlă sunt:

  • Mediul gazos dintre foile de sticlă nu mai este etanș, ca urmare a deteriorării stratului sigilant al pachetului termoizolant sau a microfisurii din sticlă;
  • Saturația/lipsa granulelor de silicagel din bagheta distanțier a pachetului termoizolant;

După cum am mai spus și în alte articole, ferestrele reprezintă una dintre componentele cele mai importante din locuința ta. Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să rezolvi problema neplăcută legată de condens.

Pentru mai multe informații te invităm să consulți gama noastră de ferestre termoizolante din PVC și Aluminiu Stars by QFORT și să vii în orice reprezentanță QFORT, pentru a face alegeri proiectate să reziste pentru tine și casa ta!